A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 55,3. Ez alapján a válaszadók szeptemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonhetedik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51 pont körül tömörültek a havi megfigyelések.

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de két havi szűkülés után a termelt mennyiség növekedését jelzi második hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben háromszor volt magasabb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, és a mostani így a második legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyengült. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50 pont felett az index értéke.

Szűkülnek a készletek

A vásárolt készletek egy hónap bővülés után első hónapja szűkülnek. Az idei októberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a nyolcadik legkisebb októberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig hat hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és az idei áprilisi és szeptemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték újból növekedésre utal. Értéke magasabb lett szeptemberhez képest, és az ötödik legmagasabb októberi 1995 óta.