Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,5, az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt. 2017 első félévében a GDP volumene 3,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

A második negyedévében az előző év azonos időszakához képest a GDP volumene 3,2 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt második negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

Termelési oldal:

Az ipar hozzáadott értéke 3 ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült, kivéve a járműgyártást. Az iparon belül a nem ipari jellegű tevékenységek teljesítményének növekedése meghaladta az ipari termelését. (Az ipar nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások nemcsak ipari, hanem egyéb más, például kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak.)

Az építőipar teljesítménye 29 százalékkal emelkedett. Az ágazaton belül leginkább az egyéb építmények építése nőtt. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,8 százalékkal nőtt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 6,4 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése jelentős.

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 6,2 százalékkal nagyobb lett. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 5,8 százalékkal emelkedett. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,2 százalékkal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,2 százalékkal nagyobb lett, ugyanis a hitel- és betétállomány bővülése miatt a díjak és jutalékok emelkedtek. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,6 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék 2017. második negyedévi, 3,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,5, az ipar 0,7 és az építőipar 0,8 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység együttes hozzájárulása (0,6, illetve 0,5 százalékpont) volt a legjelentősebb. A mezőgazdaság 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.