Jó hír jött a magyar gazdaságról Londonból

Londoni pénzügyi elemzők jelentősen javították a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, köztük a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedésére szóló előrejelzéseiket a korábban vártnál nagyobb lendület és a kedvező külső környezet miatt - írja az MTI.
Domokos Erika, 2017. június 5. hétfő, 19:47
Fotó: Pixabay

A Morgan Stanley bankcsopor elemzői hétfőn ismertetett tanulmányukban közölték: a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére adott prognózisukat 0,9 százalékponttal 3,8 százalékra, a jövő évi magyar GDP-bővülésre szóló becslésüket 0,5 százalékkal 3,3 százalékra emelték. A közép- és kelet-európai térségben elsősorban az euróövezeti kilátások javulása és az erőteljes hazai kereslet együtt indokolja az előrejelzések javítását.

A cég a cseh gazdaság idei növekedésére kidolgozott prognózisát 0,6 százalékponttal 3,2 százalékra javította, jövő évi cseh növekedési előrejelzését 3 százalékon hagyta.

Lengyelországban az idén 4,1 százalékos, 2018-ban 3,4 százalékos növekedéssel számolnak. Ezek 1, illetve 0,4 százalékponttal javított előrejelzések.

Mások is felfelé módosítottak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a minap közölték: az általuk eddigi várt 3,6 százalék helyett 4 százalékos növekedéssel számolnak az idén a magyar gazdaságban, 2018-ra szóló, 3,5 százalékos előrejelzésüket mindazonáltal változatlanul hagyták.

A 4,1 százalékos éves összevetésű növekedést valószínűsítő első negyedévi GDP-becslés indokolttá teszi a magyar gazdaságban még meglévő kihasználatlan kapacitások mértékéről alkotott megítélés felülvizsgálatát is, mivel valószínűsíthető, hogy a kibocsátási rés - az elért tényleges növekedés százalékos rátája a potenciális növekedéshez viszonyítva - pozitív tartományba fordult.

A Capital Economics helyzetértékelése szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok az erőteljes növekedési lendület miatt most már kezdenek kifutni a kapacitástartalékokból. A becslésük szerint az országcsoport gazdaságaiban a kibocsátási rés a 2013-ban mért mínusz 2 és mínusz 5 százalék közötti sávról mára gyakorlatilag teljesen bezárult.

Szigoríthatnak a jegybankok

A cég saját számításai szerint a kibocsátási rés a magyar gazdaságban már jelentős mértékben pluszba fordult, 1,8 százalékkal meghaladva a potenciális GDP-t.

Ebben a környezetben az inflációs ütemek a térségi gazdaságokban jövőre átlépik a jegybanki tűrési sávok középértékeit, Magyarország esetében a 3 százalékot. Az idén 3 százalékos, jövőre 3,5 százalékos átlagos inflációval számolnak Magyarországon.

Mindezek alapján azzal számolnak, hogy a térségi jegybankok a következő 12-18 hónapban hozzákezdenek monetáris politikájuk szigorításához. A cég Magyarországon és Romániában agresszívabb szigorítási ciklust vár, mint a térség többi gazdaságában - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK