Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző havihoz hasonlítva 1,1 százalékkal nőtt a termelés szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét.

A munkanappal kiigazított éves adatok szerint az ipar belföldi eladásai 1,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, az előző havi 1,9 százalékos csökkenést követően. Az export volumene 7,5 százalékkal nőtt a májusi 9,2 százalék után. A kiigazítatlan adatok a belföldi értékesítés 2,3, az export 13,0 százalékos növekedését mutatják.

A részletes adatok alátámasztják várakozásunkat, miszerint továbbra is az autóipar húzza az ipari termelést. A járműgyártás (21,2 százalék év/év alapon) mellett az ehhez kapcsolódó gép, gépi berendezés gyártása (+17,1 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nemesfém ásványi termékek (+22,7 százalék) termelése mutatott jelentősebb növekedést. A feldolgozóipar többi jelentősebb alágában is bővülésnek lehettünk tanúi, azonban ezek kisebb mértékű növekedést tudtak felmutatni - kommentálta a számokat Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője.

Július-augusztusban átmeneti lassulás következhet. A júliusi feldolgozóipari beszerzési menedzser index gyengébb ipari termelést vetít előre a korábbi hónapokhoz viszonyítva. Augusztusban pedig a nyári szabadságolások és gyárleállások éreztethetik hatásukat. A nyári szezonális hatásokat leszámítva azonban - az éledező európai uniós gazdaságoknak és az exportrendeléseknek köszönhetően - kedvezően alakulhat az ipari kibocsátás a harmadik és negyedik negyedévben. Az év egészében 6-7 százalékkal nőhet az ipar kibocsátás - vélik a prognoszták.