Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A büdzsé központi alrendszerének októberi pénzforgalmi többlete 35 milliárd forint, így a hónap végére a hiány 809,6 milliárd forintra mérséklődött. Ez az éves előirányzat 82,2 százalékát teszi ki - derül ki a nemzetgazdasági tárca most publikált gyorsjelentéséből.

(Az októberi többlet 2013-ban 61,4 milliárd forint, míg 2012-ben 112,3 milliárd forintos hiány alakult ki.)

Ezen belül a központi költségvetés a hónapot 1027,3 milliárdos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 184,5, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,2 milliárd forint többlettel zártak.

A jó idei számok az NGM szerint a részben a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételekkel magyarázhatóak.

A kiadások és bevételek nagysága év közben változik, ezért a hiány nagyságának lefutása 2014-ben sem időarányos: az év első felében a kiadások meghaladták a bevételeket, míg az év második felében a hiány csak kis mértékben növekszik, sőt egyes hónapokban - mint idén szeptemberben és októberben - még csökken is - magyarázta meg újra a tárca.

Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százalék - szögezte le az NGM, egyúttal hangsúlyozta: a pénzforgalmi adatok a cél biztonságos teljesíthetőségét erősítik meg.