Jó hír jött: még nőhet az ipar

A beszerzési menedzser index (bmi) szezonálisan kiigazított májusi értéke 53,9 lett, az áprilisi 54,6 pont után- adta hírül az MLBKT.
Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 08:38
Fotó: Napi.hu

Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada áprilishoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tíz hónapja tart már a bővülés.

Az elmúlt egy évben egyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. június - 2013 májusa között eltelt évhez képest.

A 2014. májusi index 0,7 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi értéknél (54,6). Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a májusoké 52,1). Az elmúlt három évben a májusi átlag azonban 51,3 pont volt, és az idei érték 2007 májusa óta a legmagasabb. Az elmúlt 4 hónapban az index értéke végig hasonló tartományban mozgott (53,7-54,6 pont).

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hetedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben háromszor volt nagyobb az index értéke májusban.

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától folyamatosan bővült mértünk, de az e havi májusi érték enyhe csökkenést jelzett, idén először.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme némileg lelassult a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenegy hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb májusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és a múlt havi szűkülés után rögtön jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke ugyan nem változott az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizenkettedik hónapja.

Ebben a hónapban acéltermékek, alapanyagok, cement és liszt kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiányt elektronikai alkatrészek, hidegen hajlított U-acél, speciális szerszámok és zártszelvények esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink acéllemezek, műanyagok, tojás és szabott bőrök esetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matrica, 2014.06.02 10:34

valoban jo lenne, ha a magyar kkv szektor is kivenne a reszet a nevekedesbol. minel nagyobb a verseny, minel tobb a konkurencia, annal alacsonyabbak az arak, a fogyasztok pedig a nyertesek.
Az allami monopoliumokat is ezert kene leepiteni. volan, mav csak kiszivjak a magyar gazdasag erejet es a fogyasztok penztarcajat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.06.02 10:11

...jó hírek ,de jobb lenne ,ha a magyar kkv szektor is erősödne ...,de az nehéz folyamat lesz ...,kinek jó a konkurencia ?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html