Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint április utolsó napján a központi költségvetés adóssága 24586,4 milliárd forintra csökkent, ami az előző heti adathoz képest minimális 67 milliárd forintos csökkenést jelent. Ez ugyan minimális, de egy megtorpanást nem számítva most törhet meg az a négy hónapos trend, amely során a költségvetés adóssága masszívan növekedett. A december óta 2587,8 milliárd forinttal nőtt a kvázi államadósság, ami a GDP nyolc százaléka. Az ÁKK adatai szerint az adósságmutató így 83 százalékon állt április végén.

A január óta bekövetkezett eladósodás egyenes következménye a tavaly év végén folytatott adósságmenedzselési politikának: annak érdekében, hogy december/december alapon a ÁKK és a kormány csökkenő államadósság-mutatót tudjon felmutatni 2013 utolsó hónapjaiban, jelentősen visszafogták az eladósodást. Azóta viszont, mind a forint-, mind a devizapiacon jelentős kibocsátásokra került sor.

Mint ismert, idén márciusban összesen 3 milliárd dollár értékben adott el az ÁKK dollárkötvényeket - 5 éves lejártra egy milliárdot, míg a nagyobb részét 10 éves kötvényekben -, amelyek a költségvetés és az állam adósságát is növelték. Az önkormányzati alrendszer idén befejezett konszolidációja is tovább hizlalta a költségvetési deficitet: február végén a településektől 471,7 milliárdnyi kötvényt és hitelt vett át az állam. Mivel ez a tranzakció az államháztartáson belül zajlott, az államadósságot nem növelte, viszont ezzel az államadósság és a költségvetési adósság mutatója közel került egymáshoz - vagyis március óta a ÁKK által kezelt központi költségvetési adósságmutató nagy biztonsággal megfeleltethető az államadósság-mutatónak. (A hivatalos államadósság adatokat MNB és a KSH negyedévente méri, az első negyedévi adatok hamarosan napvilágra kerülnek.)

Az államadósságot  - devizaágon - növelte a forint gyengülése is, hisz december 31-én 296,91 volt az euró árfolyama, szemben az elmúlt hónapokban megszokott 310 forintos szintekkel.

Január óta több esetben előfordult, hogy egy-egy hétre megtört az adósság növekedése, ám mivel május 6-án járt le egy 500 millió fontos kötvénycsomag, az ÁKK vélhetően erre a hétre is további csökkenést jelez majd. Tovább erősítheti az adósságcsökkenő trendet a forint napokban bekövetkezett erősödése is, hisz mostanában már az eurót 304 forint közeli szinteken is jegyezték.

Az államadósságban újabb komoly lejárat július végén várható, ekkor 1 milliárd eurónyi kötvény visszafizetése lesz esedékes, így ha még lesz is a következő hetekben kisebb növekedés, nem valószínű, hogy az adósságmutató látványosan a GDP 83 százaléka fölé emelkedjen.

Az áprilisi végén elkészített konvergenciaprogramban a kormány azzal számol, hogy az államadósság-mutató a tavaly decemberi 79,2 százalékról idén 78,9 százalékra csökken, miközben a gazdaság növekedése 2,3 százalék lesz, vagyis a következő hónapokban az adósságmutatónak 4 százalékkal kell csökkennie.