Jó hír jött: megtörhetett az aggasztó trend

Április utolsó hetében megtört a négy hónapos trend és csökkent az államadósság az ÁKK adatai szerint. A múlt héten az adósság tovább csökkenhetett, ugyanis egy 500 millió angol fontos kötvényt is visszafizetett és a forint is erősödött.
Papp Zsolt, 2014. május 8. csütörtök, 15:15
Fotó: Reuters

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint április utolsó napján a központi költségvetés adóssága 24586,4 milliárd forintra csökkent, ami az előző heti adathoz képest minimális 67 milliárd forintos csökkenést jelent. Ez ugyan minimális, de egy megtorpanást nem számítva most törhet meg az a négy hónapos trend, amely során a költségvetés adóssága masszívan növekedett. A december óta 2587,8 milliárd forinttal nőtt a kvázi államadósság, ami a GDP nyolc százaléka. Az ÁKK adatai szerint az adósságmutató így 83 százalékon állt április végén.

A január óta bekövetkezett eladósodás egyenes következménye a tavaly év végén folytatott adósságmenedzselési politikának: annak érdekében, hogy december/december alapon a ÁKK és a kormány csökkenő államadósság-mutatót tudjon felmutatni 2013 utolsó hónapjaiban, jelentősen visszafogták az eladósodást. Azóta viszont, mind a forint-, mind a devizapiacon jelentős kibocsátásokra került sor.

Mint ismert, idén márciusban összesen 3 milliárd dollár értékben adott el az ÁKK dollárkötvényeket - 5 éves lejártra egy milliárdot, míg a nagyobb részét 10 éves kötvényekben -, amelyek a költségvetés és az állam adósságát is növelték. Az önkormányzati alrendszer idén befejezett konszolidációja is tovább hizlalta a költségvetési deficitet: február végén a településektől 471,7 milliárdnyi kötvényt és hitelt vett át az állam. Mivel ez a tranzakció az államháztartáson belül zajlott, az államadósságot nem növelte, viszont ezzel az államadósság és a költségvetési adósság mutatója közel került egymáshoz - vagyis március óta a ÁKK által kezelt központi költségvetési adósságmutató nagy biztonsággal megfeleltethető az államadósság-mutatónak. (A hivatalos államadósság adatokat MNB és a KSH negyedévente méri, az első negyedévi adatok hamarosan napvilágra kerülnek.)

Az államadósságot  - devizaágon - növelte a forint gyengülése is, hisz december 31-én 296,91 volt az euró árfolyama, szemben az elmúlt hónapokban megszokott 310 forintos szintekkel.

Január óta több esetben előfordult, hogy egy-egy hétre megtört az adósság növekedése, ám mivel május 6-án járt le egy 500 millió fontos kötvénycsomag, az ÁKK vélhetően erre a hétre is további csökkenést jelez majd. Tovább erősítheti az adósságcsökkenő trendet a forint napokban bekövetkezett erősödése is, hisz mostanában már az eurót 304 forint közeli szinteken is jegyezték.

Az államadósságban újabb komoly lejárat július végén várható, ekkor 1 milliárd eurónyi kötvény visszafizetése lesz esedékes, így ha még lesz is a következő hetekben kisebb növekedés, nem valószínű, hogy az adósságmutató látványosan a GDP 83 százaléka fölé emelkedjen.

Az áprilisi végén elkészített konvergenciaprogramban a kormány azzal számol, hogy az államadósság-mutató a tavaly decemberi 79,2 százalékról idén 78,9 százalékra csökken, miközben a gazdaság növekedése 2,3 százalék lesz, vagyis a következő hónapokban az adósságmutatónak 4 százalékkal kell csökkennie.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csillagos66, 2014.05.09 11:34

@lauda: Nagyon helyes, de akkor elvárható, hogy ha rossz hírek vannak azokat is elismerjétek. UGYEBÁR!
Olyanok vagytok ti fideszesek, hogy vigyázni kell mert tele vannak az elmeosztály.
Kaptok 10 hatalmas maflást Orbántól, aki elfárad a pofozásban és tart két perc szünetet, amíg iszik egy páleszt. Te meg örömködtök, hogy jó hír, hogy már nem pofoznak. Dehogynem, csak pihennek!

Nem nő tovább az adósság, dehogynem csak egy kis szünetet tartanak. A trend egyértelmű 4 év alatt 5000 milliárddal nőtt az adósság plusz 3000 milliárd magánnyugdíj. Ezzel pont sikerült időarányosan a duplájával növelni az adósságot a szocikhoz képest.

Hol itt a jó hír? De minek magyarázok, 50-es IQ növényeknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.05.09 11:17

mit vonyítoztok mint egy szuka kutya !!!!!!
A jó hír nekünk jó , nektek nem, ennyi az egész!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.05.09 09:33

@jobbajobb: Pontosan, mikor látod, hogy nincs igazad, akkor TE NEM ÉRVELSZ!

Az én ÉRVEM: Az államadósságot kivitték a Vegyépszerbe és az FHB-ba. Mindezt azért, hogy papíron az államadósságrátát 60% alatt tartsák, mert Viktor akarta az országot beléptetni az eurozónába. Erről kozmetikázásról gondolom Te is tudsz, nyilván hallottál olvastál róla. Erre az ÉRVRE mi a válaszod, mert az lemaradt barátom. Várom a Te ÉRVEDET erre.

Milyen ÉRVED lehet erre:

1. Cáfolod, hogy így történt. (Ez elég bajos ugyebár)
2. Elismered, hogy így volt, de ezt normális trükknek tartod és helyesled a magyarok ilyen módon való kábítását, hülyítését, megtévesztését.
3. Rájössz, hogy Viktorék átb@sztak, és mész TV székházat ostrolmolni.
4. Hallgatsz, mint sz@r a gazban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.09 09:16

@csillagos66: ..ja ,csaltak ...aha..az a baj ,amikor látjátok ,hogy nincs igazatok ,már nem érveltek ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.05.09 09:13

@jobbajobb: Soha és 2002-ben sem volt 53%, mert - MÉGEGYSZER!!! - Orbánék CSALTAK a statisztikával és az állam adósságát kivitték a Vegyépszerbe és az FHB-ba. ÉRTED MÁR????? Vagy az 50-es IQ nem fogja fel egyszerűen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html