A munkanaphatástól tisztított ipari kibocsátás 8,1 százalékkal emelkedett. Így a termelés az első negyedévben 8,4 százalékkal magasabb volt, mint 2013-ban. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési termelés márciusban 0,4 százalékkal nőtt.

Pörög az export

Az ipari export az év első három hónapjában 11,9, márciusban 14,7 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipari export felét adó két alágból a járműgyártás kivitele márciusban jelentősen, 26 százalékkal nőtt, míg számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 2,6 százalékkal emelkedett. Az utóbbi alág kivitelében legutoljára 2013 áprilisában mértek növekedést.

Az ipar belföldi értékesítése január-márciusban 3,0, és márciusban is hasonló mértékben, 3,2 százalékkal csökkent év/év alapaon. A feldolgozóipar belföldi eladásai viszont márciusban 6,4 százalékkal meghaladták az
egy évvel korábbit.

 

Forrás: KSH

Bezavart az enyhe idő

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 10,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél jóval melegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 2014 márciusában a 2013. márciusi átlagos középhőmérsékletnél 5,8 Celsius-fokkal többet mértek).

Márciusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán kettőben regisztráltak termeléscsökkenést, a többi tizenegy alágban 0,4 és 31,1 százalékközötti bővülés volt.

Az autógyártás nagyon húz

A járműgyártás kibocsátása 28,3 százalékkal nőtt. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 2011 márciusa óta először mértek növekedést (+1,6 százalék), amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos bővülése
járult hozzá. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása szerény mértékben (+0,4 százalék) nőtt, nagyrészt az értékesítés négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások visszaestek.

Márciusában a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28,1 százalékkal nőtt év/év alapaon. Ezen belül az új belföldi rendelések 19,9, az új exportrendelések 29,3 százalékkal emelkedtek. Így az összes rendelésállomány 21,4 százalékkal haladta meg az előző év márciusit.