Jó hírek jöttek az egyik magyar húzóágazatból

2017 januárjában az építőipari termelés volumene 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist. A termelés a két építményfőcsoportban eltérően alakult: az épületek építése 32,8 százalékkal bővült, míg egyéb építményeké 3 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 4,6 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 16. csütörtök, 09:03
Fotó: Istockphoto

2017 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • A két építményfőcsoport termelésének volumene eltérően alakult: az épületeké 32,8 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 3 százalékkal csökkent. Az épületek építésének növekedése januárban is elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. (Új építőipari stratégián dolgozik a kormány.)
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 45,8 százalékkal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 26,5 százalékkal csökkent. A speciális szaképítés termelése 24,2 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 211,8 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 287,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 152,7 százalékkal emelkedett. Az épületeknél több szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, raktár- és kereskedelmi épületek építésére. Az egyéb építmények építményfőcsoportban több nagy értékű szerződést kötöttek gyorsforgalmi utak építésére.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene január végén 122,8 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké - a januári nagy értékű új szerződéseknek köszönhetően - 43,6, az egyéb építményeké 218,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK