A Diákhitel1 keretében felvehető összeg tavaly emelkedett, így akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, egy összegben tanulmányi félévenként pedig 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A szabad felhasználású Diákhitel1 kamat jelenleg csupán 2,2 százalék.

Azok számára, akik a Diákhitel2 konstrukciót választják, a felvehető hitelösszeg maximuma a képzési költség összege. Az önköltséges hallgatók részére az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásáért fizetendő térítési díj is finanszírozható a Diákhitel2 összegéből.

A külföldi részképzésre (például Erasmus félévek, AIESEC) készülő tanulók számára kedvező módon, két félévig terjedő időre, a normál Diákhitel1 kétszeresét lehet igényelni, amely egy félévre akár 700 ezer forintot, egy teljes tanévre 1,4 millió forintot jelenthet - adta hírül a DK Zrt.

A diákhitelt 45 éves korig lehet kérni és folyósítani. Az igénylési folyamat egyszerű, hiszen lehetőség van elektronikus aláírással történő szerződéskötésre, melynek köszönhetően nincs szükség személyes jelenlétre és papír alapú dokumentumok használatára. Ennek azonban előfeltétele az ügyfélkapus hozzáférés, illetve az igénylés Neptun rendszeren keresztül történő indítása. Az e-szerződés mellett az eddigi, személyes ügyintézést igénylő hiteligénylési módok is rendelkezésre állnak.

A DK Zrt. hétfőn jelentette be, hogy a felmondott hallgatói hitelszerződésekből eredő követeléseinek kezelését 2019 februárjától egy MFB-csoporton belül szereplő, az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt végzi. A változás csak azokat a diákhiteleseket érinti, akik szerződésát egy évnek megfelelő fizetési hátralék felhalmozódása miatt felmondták. Az MKK-t a felmondott diákhitelek kezelése kapcsán ugyanazok a jogosítványok illetik meg, mint korábban a DK Zrt.-t. Fontos garancia, hogy az MKK nem jogosult a követeléseket harmadik személynek továbbadni.

Az engedményezést követően a DK Zrt. már nem jogosult eljárni az átadott követelésekkel összefüggésben.