Jó hírt kapott Magyarország

Megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings.
MTI-Eco, 2016. november 18. péntek, 22:21
Fotó: Napi.hu

A devizában és forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzata a hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése alapján továbbra is BBB mínusz. Ez a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

A Fitch megerősítette A mínusz szinten a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamidejű magyar adósságállomány F3 minősítését is.

E felülvizsgálattal befejeződött a magyar államadósság hitelminősítői elbírálásainak idei programja, a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő vizsgálati menetrendjeiben ugyanis Magyarország az év hátralévő részében már nem szerepel.

A Fitch az előző felülvizsgálati időpontban, május 20-án - a három nagy hitelminősítő közül elsőként - emelte vissza a magyar államadós-osztályzatot a befektetésre ajánlott sávba. E döntését annak idején azzal indokolta, hogy komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

Azóta a másik két nagy hitelminősítő is már a befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván Magyarországot, azonos osztályzattal és egyaránt stabil kilátással. A Standard & Poor's szeptemberben, a Moody's Investors Service két hete emelte vissza ebbe a sávba a magyar besorolást.

Magas az államadósság

A magyar államadós-osztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch Ratings kiemelte, hogy az osztályzat meghatározó tényezői között van Magyarország EU-tagsága, az erőteljes kormányzati mérőszánok és az egy főre jutó magas GDP.

Az utóbbi évek folyómérleg-többletei hozzájárultak a külső adósságállomány csökkenéséhez. A hitelminősítő szerint ugyanakkor a magyar szuverén adósbesorolás korlátozó tényezői között van a még mindig magas államadósság-ráta. A Fitch Ratings előrejelzése szerint az államadósság az idén a GDP 74 százaléka lesz, jóllehet a cég által a BBB kategóriába sorolt szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.

Az unortodoxia miatt alacsony a beruházás

A besorolást korlátozó tényezők között említette a Fitch a bankszektor gyengeségét, valamint az elmúlt időszak unortodox gazdaságpolitikáját, amely a hitelminősítő véleménye szerint a magánszektor alacsony beruházási aktivitásának egyik oka, és hatással volt a magyar gazdaság növekedési potenciáljára is.

Az osztályzati megerősítéshez fűzött elemzésében a cég az idei év egészére 2,1 százalékos növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban, "nyomottnak" nevezve ezt a növekedési ütemet a hasonló besorolású gazdaságokéhoz viszonyítva.

A várható idei lassulás okai között van, hogy kevesebb EU-forrás jutott állami beruházásokra. A jövőre kezdődő új EU-finanszírozási ciklus növekvő folyósításai azonban az előrejelzés szerint 2,6 százalékra gyorsítják a magyar gazdaság növekedési ütemét. A hazai keresletnek emellett jót tesz majd a javuló munkapiaci helyzet, valamint az ösztönző alapállású monetáris és költségvetési politika.

A hitelminősítő 2017-re 2,4 százalékos, 2018-ra 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol az idei évre általa várt 1,7 százalékos deficit után.

A Fitch Ratings véleménye szerint az uniós deficitkorlát és az adósságcsökkentésre vonatkozó magyar törvényi szabályozás enyhíti a költségvetési elcsúszás kockázatát a 2018-as választások előtt.

Kevésbé sérülékeny az ország

A cég azzal számol, hogy az államadósság-ráta 2018-ra fokozatosan 71,4 százalékra csökken az idei évre várt 74,7 százalékról.

Az államadósság refinanszírozása most már kevésbé van kitéve a globális pénzügyi környezet változásainak, mivel markánsan csökkent a nem rezidens befektetők kezén lévő adóssághányad a teljes állományon belül.

A cég hangsúlyozza, hogy az elmúlt évek magas folyómérleg-többletei és az EU-folyósítások gyors ütemben csökkentették a nettó külső adósságot, amely az idei második negyedévben - a cég saját számítási módszertana alapján - a hazai össztermék 25,9 százaléka volt a 2012-ben mért 73 százalék után.

A bankadó csaknem a felével csökkent az idén, és enyhült a bankszektort kedvezőtlenül érintő újabb szakpolitikai beavatkozások kockázata is - hangsúlyozza a Fitch.

A hitelminősítő közölte: a migrációs politikában felmerült nézeteltérések ellenére sem számít arra, hogy tartósan romlana Magyarország viszonya az EU-partnerekkel.

Örül az NGM
Magyarország erősödik - így kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő döntését, melyben a magyar állampapírokat továbbra is befektetésre ajánlja, stabil kilátással.  Az NGM kiemeli, hogy az intézet pozitívan értékelte az ország évek óta fennálló jelentős a folyó fizetési mérleg többletét, ami segített csökkenteni a külső eladósodottságot és a pénzügyi sérülékenységet, továbbá elismeri, hogy az államadósság fokozatosan csökkenni fog a következő években. A hitelminősítő megerősítette 2016-ra a 2,1 százalékos GDP-növekedési várakozását is és  hasonlóan a kormányhoz 2017-ben a gazdaság gyorsulásával számolnak, köszönhetően többek közt a bővülő foglalkoztatásnak és az erősödő fogyasztásnak - emeli ki az NGM közleményében.

A nemzetgazdasági tárca megjegyzi: a magyar gazdaság jó teljesítményének további erősítése és a versenyképesség javítása érdekében a kormány 2017-től - többek között - bérfelzárkóztatást és járulékcsökkentést javasol. Az NGM a magyar gazdaság jelenlegi helyzete és pozitív kilátásai alapján további javulást vár a hitelminősítői besorolásokban is. A szaktárca szerint ezt támasztják alá a piaci várakozások is, amelyre példaként említi, hogy az ötéves magyar állampapírok hozama már alacsonyabb mint a lengyel kötvényeké, pedig Lengyelország hitelminősítése három fokozattal jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2016.11.19 08:07

@dalia7: És mi akadályoz , hogy Romániába költözz ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2016.11.19 06:42

Mielőtt bárki összerosálná magát a boldogságtól - megjegyzem - Románia jobb nálunk !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html