Jó hírt kaptak a borkedvelők

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését; a minőség nagyon jónak ígérkezik, a mennyiség az átlag körül várható - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára kedden az MTI-vel.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 29. kedd, 11:54
Fotó: Napi.hu

A borászok jó része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hét második felében pedig a borvidék egészén kezdődik a fajta betakarítása. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei termésének minősége nagyon jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodóak - mondta a titkár.

A kedvező meleg időjárás miatt némileg töppedtek a szőlőszemek, azonban ez mennyiségkiesést nem fog okozni.

A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. Az idei mennyiség a várakozások szerint inkább felsőértékéhez közelít.

Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.

A hegyközségi titkár szerint, ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, az egyes szőlőfajták érési ideje pedig összetorlódhat, ami komoly technológia és logisztikai kihívás elé állíthatja a borterelőket, az évjárat minőségét azonban nem befolyásolja.

HOZZÁSZÓLÁSOK