A gyógyszerkassza idei túlszaladása miatt (ami nagyrészt az egyedi méltányosságú gyógyszerekhez rendelt finanszírozás elmaradása következtében állt elő) kivétel nélkül minden gyártó feje felett ott lebegett a sávos különadó-fizetési kötelezettség. Ez a szabály 2006 óta benne van a hazai rendszerben, eddig azonban még egyszer sem élesedett - írja a Portfolio.

A gyógyszergyártók szakmai szervezetei, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetség és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is hangsúlyozta, hogy ez gyógyszeripari adószendvicset hoz létre, valamint a piaci szereplők számára kiszámíthatatlanságot okoz. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Portfolio-MAGYOSZ konferenciáján azt mondta, dolgoznak az NGM-ben a helyzet megoldásán.

A pénteki törvénymódosítás alapján úgy tűnik, hogy a kormány illetékesei meghallgatták a gyógyszercégeket. A módosítás lényege, hogy idén nem lép életbe a gyógyszercégeket fenyegető sávos adófizetés, minden érintett mentesül a fizetési kötelezettség alól.