BUX
39138

Jó hírt kaptak a jövő nyugdíjasai

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár 2014-ben 7,54 százalékos nettó pénztári hozamrátát ért el pénztártagjai számára, így a tízéves, átlagos nettó hozamráta 7,14 százalék, a 10 éves nettó vagyonnövekedési mutató pedig 7,31 százalék lett. A 35 ezer tagot számláló önkéntes pénztár vagyona év végére meghaladta a 22,3 milliárd forintot - adta hírül a pénztár.

Napi.hu, 2015. február 8. vasárnap, 18:12

Az Erste Bank által 2014. novemberben indított Erste nyugdíjprogramnak köszönhetően 2014 utolsó negyedévében csaknem ezer új pénztártag lépett be a nyugdíjpénztárba, és ez a tendencia folytatódik 2015-ben is - mondta Mohr Lajos, az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A húszéves Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár 35 ezer tagja számára is jó hír, hogy a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemző tíz éves nettó vagyonnövekedési mutató 7,31 százalék lett. Míg a pénztár maga 2014-ben 7,54 százalékos éves nettó hozamot ért el, a vagyonkezelői teljesítményt mutató tízéves (2005-2014) átlagos nettó hozamráta pedig 7,14 százalék lett.

A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 150 ezer forint), az adómentesen elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek továbbra is komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

Az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben, a pénztártagok által befizetett tagdíjak értéke 18 százalékkal haladták meg az előző évi befizetéseket - mondta Mohr. Az elért hozameredményeknek, illetve a befizetések növekedésének köszönhetően a nyugdíjpénztár vagyona meghaladta a 22,3 milliárd forintot.

Az Erste Group megbízásából készített nemzetközi felmérés szerint a magyarok mintegy 87 százaléka tartja fontosnak a takarékoskodást, az öngondoskodást valamint, hogy minél előbb elkezdjenek spórolni a nyugdíjas éveikre, mert az idejében elkezdett takarékoskodás biztosítja, hogy nagyobb összegből tudjunk gazdálkodni később. Érdemes időben elkezdeni a takarékoskodást, így az évek alatt felhalmozódó hozam és az állami támogatás együtt növeli a megtakarítások összegét.