Jó hírt kaptak a magyar borászok

Nem kell a borászoknak decemberi készletjelentést készíteniük a jövőben.
Domokos Erika, 2017. december 1. péntek, 16:23
Fotó: Pixabay

Az idén hatályba lépett új jövedéki törvény értelmében a borászoknak nem kell elkészíteni a decemberi készletjelentést - mondta Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a XVI. András-napi Bormester Találkozón.

Az elmúlt években a borászatok adminisztrációs terhei több ütemben csökkentek. Ennek keretében jött létre például a kisüzemi bortermelői státusz, és vezette be az FM a pincekönyvet kiváltó kisüzemi bortermelői regisztert - mondta a helyettes államtitkár.

A borászati bürokrácia csökkentésének alapelve az egyablakos ügyintézés, amely a hegybírón keresztül valósul meg. Így már nem kell ugyanarról az időszakról több hatóságnak, eltérő módszertannal jelentést készíteni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU által kötelezővé tett szüreti és termelési jelentéseket a szőlő, illetve a seprős újbor származási bizonyítvány határidőben történő kérelmezésével is ki lehet váltani.

Gál Péter előadásában beszélt a szőlőültetvények szerkezetátalakításának kérdéséről és támogatásáról. Az ágazat jövője szempontjából a minisztérium továbbra is stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését. Az új egyéni tervek benyújtásának lehetőségét a szaktárca 2018 januárjában tervezi megnyitni, a 2019-2023 időszakban rendelkezésre álló források terhére - írta közleményében a Földművelésügyi Minisztérium, amit az MTI közölt.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK