Jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, miszerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek. Valamint új ingatlan vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál - mondta el az államtitkár. Eddig maximum 30 millió forint értékű ingatlan után lehetett érvényesíteni a kedvezményt.

Ezzel a módosítással akár 600 ezer forint teherkönnyítésben is részesülhetnek a családok. Fontos még, hogy ha valaki a csok mellé kamattámogatott hitelt is felvesz, a közjegyzői díj a harmadára csökken, és ez több tízezer forint támogatást jelenthet.

Az eseményen egyébként a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezésében a jelenlévők Csajkovszkij Diótörő című darabját tekinthették meg.

A kormány 2018-ra hirdette meg a család évét. Vélhetően a kampány alatt még további támogatásokat kapnak a családok. Rogán Antal kabinetminiszter például hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy kezdeményezi a csok felvételének megkönnyítését, gyorsítaná az ügyintézést. A cél, hogy ne kelljen felesleges iratokat beszerezni. Legyen elég, hogy az emberek büntetőjogi felelősségük teljes tudatában nyilatkoznak arról, hogy megfelelnek a követelményeknek.

A címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.