Jó tudni: a NAV szeme mindent lát

Komolyan kell venni az adóhatóság jelzését, miszerint megszerezték az ír adóhatóságtól azoknak az adatait, akik az Airbnb-n keresztül adták ki lakásukat Magyarországon - mondta az InfoRádiónak Gyányi Tamás, a WTS Klient partnere.
Domokos László, 2017. február 4. szombat, 14:40
Fotó: Napi.hu

Az adóhatóság szándéka az, hogy minden szélesebb kör számára megismertesse azt a tényt: nála is vannak információk. Szeretné, ha anélkül, hogy az ellenőreit kiküldené, vagy célzottan valakinek az adóellenőrzését elindítaná, az adózók saját maguk felismernék: itt bizony volt adófizetési kötelezettség, be kell ezt az adót fizetni - hangsúlyozta az InfoRádiónak a WTS Klient partnere.

Ezt a célt szolgálta a NAV napokban kiadott két közleménye, amely egyfelől szálláshely-szolgáltatást és főleg vidéki kiadott házakat érintett, másfelől pedig tudatta: az ír adóhatóságtól minderről konkrét adatokat is kaptak. Az adóhatóság legutóbb már meg is nevezte azt a céget, amelytől az ír adóhatóság beszerezte az adatokat. Nevesítették, hogy a magyar szállásadók 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, ugyanakkor az adóbevallások ennél jóval kisebb összegről szólnak. E céggel 4500 magyar szállásadó állt kapcsolatban, s összesen 120 ezer alkalommal adták ki ingatlanjukat. Pontos információi vannak tehát az adóhatóságnak ezekről a jövedelmekről - mondta Gyányi Tamás.

Az adószakértő jelezte: 2017-től az adóhatóság egy újfajta eljárást használ. Ha az adóhatóság felfedezi, hogy valamilyen probléma történt, valaki nem vallotta be az adóját, akkor először egy önellenőrzésre való felszólítással kéri az adózót a befizetésre, nem pedig nyomban büntet. Ha valaki érintettnek érzi magát, első teendőként a NAV honlapján is közzétett tájékoztatót olvassa el és azonosítsa be, hogy saját tevékenységével vajon melyik kategóriába tartozik - tanácsolta Gyányi Tamás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.02.06 16:56

@kovnos: viszont te egész jól látod miről szól a történet. De elég csak a nagy vezérükre arra a malacképű tállaira rénézni aki azt sem "tudta" hogy ellopták még az OLAF pénzét is a NAV nál :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovnos, 2017.02.06 09:25

A NAV szeme mindent lát :DDD
Ha mindent látnának, vagy csak akár felét a mindennek, akkor nem lehetne százmilliós, milliárdos adóhátralékokat felhalmozni. Legfeljebb csak azt látják, amit látni akarnak, vagy annak is egy részét. Amit utasításra nem akarnak látni, azt nem is fogják. A NAV pont olyan korrupt, mint a kormány és az egész útonálló fideszbanda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

YYYYY, 2017.02.05 20:36

Hazug geci banda! Pont annyira szereztek pontos adatokat, mint az Ubertől! Ott is konkrétan azt mondták, hogy Hollandiából kiadták a sofőrök adatait! Ebből egy szó sem volt igaz! A hatóság célja a megfélemlítés, rettegésben tartás, és bármi áron behajtása az aránytalanul magas, kizsákmányoló adónak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html