Jobb lehetne a helyzet, ha a kormány is akarná

Az elmúlt években alacsonyabb lehetett volna a költségvetési deficit, de a kormány mindig elköltötte az év végi tartalékokat - mondta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági kutatásvezetője a Világgazdaságnak.
Szász Péter, 2018. május 29. kedd, 08:47
Fotó: Napi.hu

Ha megvan a politikai akarat, akkor megvalósíthatók a konvergenciaprogramban szereplő növekedési tervek - mondta a lapnak.

Bár a pénzforgalmi deficit igen magas, ezt nagymértékben az EU-források megelőlegezése okozza; az európai módszertan szerint számolt ESA-hiány 2 százalék körül alakulhat. Mindez a következő évekre is jellemző lesz, de a pénzforgalmi hiány nullás vagy szufficites lehet, ami jelentősen hozzájárulhat az adósságráta leépítéséhez is - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Magyarország GDP-arányos adóssága továbbra is magas régiós összehasonlításban, tehát takarékos költségvetés lenne indokolt - egészítette ki a gondolatot Regős Gábor. Kedvező gazdasági környezetben egyszerűbb csökkenteni a hiányt, mint válság idején, amikor gyakran a szinten tartáshoz is megszorítások szükségesek.

HOZZÁSZÓLÁSOK