Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A negyedik negyedéves növekedést az autógyártás által dominált ipar (itt a hozzáadott érték 4, a feldolgozóiparban 5,5 százalékkal nőtt), az állami megrendelésekkel megtámogatott építőipar (6,2 százalékos bővülés) és a mezőgazdaság (12 százalkos bővülés) segítette a leginkább. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal bővült: itt az idegenforgalom, az it-szolgáltatások, a szállítási és raktározási szolgáltatások teljesítménye nőtt. Ezzel szemben a pénzügyi szektoré (a KSH szerint a alapvetően a háztartási hitelállomány csökkenése miatt, amit az élénkülő vállalati hitelkereslet sem tudott ellensúlyozni) 0,5, a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék negyedi negyedévi, 3,4 százalékos bővüléséhez az ipar 1,0, az építőipar 0,3, a szolgáltatások 1,2, a mezőgazdaság 0,4 százalékponttal járult hozzá.

Ami a fogyasztási oldalt illeti, a végső fogyasztás 2,5 (ezen belül a háztartások fogyasztása 1,9) százalékkal nőtt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,9 százalékkal bővült, a bruttó felhalmozás 3,9 százalékkal emelkedett, belföldi felhasználás a negyedik negyedévben összességében 2,9 százalékkal nőtt. Az export és az import összesen azonos ütemben, 9,4 százalékkal emelkedett.

A végső fogyasztás 1,7, a bruttó felhalmozás 1,1 százalékponttal, a külkereskedelmi forgalom 0,6 százalékponttal járult hozzá a 3,4 százalékos GDP-növekedéshez.

A gazdaság teljesítménye 2014 egészében 3,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az első becslésben közölt 3,5 százalékos éves adattól való +0,1 százalékpontos eltérést a mezőgazdaság teljesítmény elszámolásainak speciális szabályai, valamint az adatok részletesebb feldolgozottsága és rendelkezésre állása  magyarázzák.

A termelési oldalon a rossz termést hozó 2013 után kedvező időjárással segített mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 13, az iparé 5,3, az építőiparé 14, valamint a szolgáltatásoké 2,0 százalékkal növekedett.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 1,6 százalékkal emelkedett, a közösségi fogyasztás 3,4 százalékkal bővült. E két tétel eredményeként a végső fogyasztás 1,8 százalékkal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 12, a bruttó felhalmozás 14, míg a belföldi felhasználás összesen 4,3 százalékkal emelkedett. Az export 8,7, az import 10 százalékkal nőtt.