Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A plakáttörvény és a településképet védő kormányrendelet előírása szerint, ha politikai plakát kerül ki egy felületre, akkor a reklámhely tulajdonosának be kell jelentenie a kormányhivatalhoz a listaárat, míg a megrendelőnek (akinek a plakátjait kiragasztják) a reklámozás tényét kell közölnie a hatósággal.

Ha bármelyik bejelentés elmarad, akkor a hatóság leszedetheti a plakátokat és bírságolhat is, miután ezekről határozatot hozott. A kormányrendelet szerint a kormányhivatal külön hatósági eljárást folytat le a reklám, illetve a plakát jogszerűtlen közzétételével kapcsolatban és az ilyen hatósági eljárásban kizárólag a médiahirdetésifelület-értékesítő (a plakáthely tulajdonosa) az ügyfél. Az Ab azt a rendelkezést semmisítette meg, hogy az ilyen esetekben a csak a plakáthely tulajdonosa lehet ügyfél az eljárásban.

Megkövetelik a tisztességes eljárást

A testület előtti eljárást a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezte. Mivel a megyében olyan - magánszemély által megrendelt - plakátokat észlelt a kormányhivatal, amely szerinte politikai jellegű, viszont a plakáthely tulajdonosa nem jelentette be a listaárat, a reklámozó pedig nem közölte azt, hogy politikai hirdetést tesz közzé.

A kormányhivatal ezért határozatot hozott arról, hogy a plakátokat két napon belül el kell távolítani. A plakáthely tulajdonosa a határozatot megtámadta a bíróság előtt, amely úgy vélte, hogy az eljárásba be kellene vonni a reklám közzétevőjét is, amit viszont az említett jogszabály nem enged meg. Ezért a bíróság az Ab-hez fordult, amely alkotmányellenesnek minősítette az ügyfelek körét szűkítő előírást és megsemmisítette azt. A jogi kifejtéstől eltekintve a lényeg az, hogy a tisztességes eljárás - és a közigazgatási eljárási törvény szerint is -, mindenkit be kell vonni az eljárásba, aki érdekelt egy ügyben.

A Jobbikra szabták a törvényt

Az Ab határozat itt befejeződik, de vélhetően a tavaly őszi "plakátháború" kapcsán fordultak a testülethez. Az akkori sajtóinformációk szerint több megyei kormányhivatal is arról értesítette Simicska Lajos reklámcégeit, hogy jogsértőek a titokzatos magánszemély megrendelésére kikerült politikai tartalmú óriásplakátok, ezért le kell szedniük azokat.

 

Napi.hu, Szabó Dániel

Azokról a plakátokról van szó, amelyeken az Orbán-Habony-Mészáros-Rogán kvartett alatt egy gengszter-felirat látható, míg más plakátokon az Ők a félelem - Mi a remény felirat felett ábrázolják az említett szereplőket. A sajtóban arról írtak, hogy a kormányhivatalok - szó szerint megegyező érveléssel - arra hivatkoztak, hogy a magánmegrendelő társadalmi célú üzenete "nagyobbrészt azonos" a Jobbik korábbi plakátkampányával.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.