BUX

Jobbikosokat vizsgál az OLAF

Vizsgálatot indított az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) Kovács Béla jelenlegi és Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő ellen az Origo szerdai cikke szerint. A hírportál azt írta: alkalmazottakkal és látogatókkal kapcsolatos visszaélésekkel, csalással gyanúsítják őket.

Index.hu, 2015. április 1. szerda, 20:24

A cikk szerint Molnár Balázs, az Európai Parlament (EP) volt szerződéses tisztviselője többekkel együtt 2013-ban tett feljelentést Kovács Béla és Szegedi Csanád ellen. Azt írták: a tisztviselőnek brüsszeli munkája alatt számos korrupciógyanús ügyre volt rálátása, amelyekkel kapcsolatban februárban tett vallomást az OLAF-nál. Lenhardt Balázs, a Jobbik volt országgyűlési képviselője is feljelentést tett korábban az ügyben, eredetileg csak Szegedi Csanád ellen. A cikk szerint ő a napokban tett vallomást a csalás elleni hivatalnál.

Az OLAF egyebek mellett arra gyanakszik, hogy a képviselők visszaéltek a gyakornokok, asszisztensek alkalmazására költhető, legfeljebb havi 21 ezer eurós keretükkel, és csak papíron foglalkoztattak beosztottakat - írták.

Molnár Balázs az Origónak azt mondta, hogy Kovács Béla így alkalmazta J. Sz. korábbi országgyűlési képviselői asszisztenst, Szegedi Csanád "fantomalkalmazottja" pedig Novák Előd, a Jobbik jelenlegi alelnöke és V. J. párttag volt.

A cikk szerint az a gyanú is felmerült, hogy a képviselők visszaéltek az általuk évente fogadható 108 látogató fejpénzével is, amelyet ellátásukra vehetnek fel. Molnár Balázs szerint a látogatókat - például erdélyi, kárpátaljai diákokat - olcsón szállásolták el, majd a tényleges költség és az igen színvonalas ellátást biztosító fejpénz közötti különbséget eltették.

Az OLAF vizsgálódik a Kovács Béla által alapított Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (ENMSZ) miatt is méghozzá egy olyan ügy miatt, amelyről korábban az Index írt. Lopásról, eltűnt számlákról és helyzetbe hozott haverokról beszélt egy, az Index birtokába került hangfelvételen a Jobbik EP-lista ötödik helyen lévő jelöltje, Sípos László az ENMSZ-szel kapcsolatban, melynek volt kincstárnoka és jelenlegi elnöke Kovács Béla jobbikos EP-képviselő.Szegedi Csanád azt mondta az Origónak, hogy tud az OLAF eljárásáról, de a vádat légből kapottnak nevezte. Kovács Béla pedig azt válaszolta, hogy nem kapott értesítést a hivataltól ellene folyó vizsgálatról. A Jobbik sajtóosztálya azt közölte a hírportállal, hogy a párt nem tud EP-képviselője ellen indított vizsgálatról.Az Index emlékeztet: Kovács Béla 2010 óta a Jobbik képviselője az EP-ben. Vele szemben a Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal. A magyar hatóságok kérték Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését az EP-nél. Szegedi Csanád 2012-ben kilépett a pártból, előtte a Jobbik alelnöke és EP-képviselője is volt.