Jócskán változik az élet szombattól

Augusztus elsejétől csökken a távhő áfája, elindul a krízisalap, szigorodnak a közlekedési bírságok és kevesebb lesz a táppénz, szombattól két hónapig nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket a bankok - derül ki az mti.hu összesítéséből.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 15:46
Fotó:

Augusztus elsejétől abba a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsba kerül a távhő, amelybe az alapvető élelmiszerek tartoznak.

Szombattól lehet támogatást igényelni a krízisalapból, amely egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatást nyújt a válság miatt nehéz helyzetbe került családoknak. Ennek mértéke minimum 20 ezer, maximum 50 ezer forint lehet, de kivételes esetekben 100 ezer forintot is kaphatnak a rászorulók.

A legalább két évi biztosítási idő esetében a korábbi 70 százalék helyett 60, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százalék lesz az eddigi 60 százalék helyett a táppénz; csökken a passzív táppénz időtartama is, 45 napról 30 napra. Passzív táppénz annak jár, aki a biztosítási jogviszonyának megszűnését követő három napban megbetegszik. A betegszabadság idejére járó távolléti díj összege 80 százalékról 70 százalékra csökken. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása nyomán augusztus 1-jétől szigorúbb bírságot kapnak azok, akik nem tartják be a biztonsági öv, a gyermekülés, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon vezetés közbeni használatára vonatkozó szabályokat. Akik nem kötik be magukat vagy nem használják a bukósisakot, 10-30 ezer forintos bírságra számíthatnak. Akár 45 ezer forintra is büntethetik azokat, akik vezetés közben úgy telefonálnak, hogy kezükben tartják a mobiltelefont. Ugyanez vonatkozik azokra, akik járműveikben megsértik a gyermekek biztonságára vonatkozó szabályokat.

Szombattól két hónapig nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket a bankok: a kormány és a pénzintézetek képviselői szeptember elejéig elkészítik a bankok magatartási kódexét és annak elfogadását követően ez alapján működnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fokozott fogyasztóvédelme mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

limpusz, 2009.07.30 16:39

Szép, ezért kaptam én 1 hete a Summit Pénzügyi ZRT-től olyan módosító szerződést amit ha nem fogadok el 08.01-ig akkor kézpénzben kell kifizetnem az autó maradék törlesztőrészletét. Hova forduljak segítségért? SOS
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html