A Magyar Közlönyben megjelent határozat az egyetemi tanárok és kutatócsoportok együttműködését V4+ Professzori Hálózatnak, míg a fiatal PhD-hallgatókét V4+ Junior Programnak nevezi.

A hálózat az igazságügyi miniszter irányítása alatt álló Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet koordinálásával jön létre. Célja a régió sajátos nézőpontját az európai jog- és államfejlődés, illetve az európai integráció meghatározó kérdéseiben megjeleníteni képes, közép-európai szakmai közösség és tudásbázis megteremtése.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a hálózat titkárságát - a visegrádi és a szomszédos országokkal történő együttműködés kiemelkedő fontosságához - méltó színvonalú fővárosi ingatlanban kell elhelyeznie.

Az Igazságügyi Minisztérium idén 35 millió forintot kapott a hálózat kialakításának az elkezdésére. A 2021 és 2025 közötti időszakra pedig 996 millió forint áll majd a rendelkezésére. A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet pedig a következő öt évre 4,8 milliárd forintból valósíthatja meg a programot.

Az elért eredményekről az igazságügyi miniszternek és a pénzügyminiszternek 2025. október 31-ig kell jelentést készítenie a kormány számára.