A fideszes vezérkar szerint beindult a gőzhenger az EU-ban

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint lopakodó integráció, Orbán Balázs államtitkár szerint gőzhenger, Lázár János egykori kancelláriaminiszter szerint viszont nemcsak gazdasági és szuverenitási kérdés a jogállamisági mechanizmus ügye. A következő hétéves költségvetés és a helyreállítási alap forrásainak elosztását szabályozó feltételről vitáztak befolyásos fideszes politikusok hétfőn este, és bár alapjaiban támogatják Orbán Viktor vétóját, más és más célokat és okokat látnak. Navracsics Tibor volt uniós biztos például egyetért a lépéssel, de nyugatosabb irányt vinne.
Szabó Dániel, 2020. december 8. kedd, 09:55
Fotó: Getty Images

Az elmúlt hetek bel- és külpolitikai vitáit is meghatározta, hogy a júliusban már egyszer elvi szinte elfogadott 1800 milliárd eurós 2021-2027 közötti uniós büdzséről és helyreállítási alapról szóló megállapodást is megvétózná a kormány, mivel azt egy jogállamisági mechanizmushoz kötné az Európai Parlament, a soros német elnökség, a tagállamok túlnyomó többsége, valamint az Európai Bizottság.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ez csak egy fegyver Magyarország és Lengyelország ellen, és bár a dokumentum egyértelműen nem sorolja a demokrácia feltételei közé a menekültek és bevándorlók befogadását, a kormányfő szerint a vége a migrációpártolásának erőltetése lesz. A két ország vétója megakaszthatja az egész EU gazdasági kilábalását a járvány okozta válságból, ezért külföldről nagy a nyomás Budapesten és Varsón, közben a két tagállam a szuverenitás kérdését feszegeti.

Az előzmények különösen érdekes volt, hogy a kormánypártok elitképzőjében, a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) hétfő este Orbán Balázs, a  Miniszterelnökség miniszterhelyettese könyvbemutatóján Lázár János volt kancelláriaminiszter, Gulyás Gergely jelenlegi főminiszter, Navracsics Tibor korább uniós biztos és exkancellária-miniszter, valamint Stumpf István alkotmánybíró értékelte a helyzetet. A meghívottak mindegyike a központi kommunikációs paneleken kívüli véleményeket szokott megfogalmazni, amire a Telex beszámolója szerint ebben a helyzetben sem cáfoltak rá.

Gulyás Gergely például nem lát esélyt a kompromisszumra, ami jelzésértékű, mert az Európai Bizottság és a Tanács is kedd estig adott ultimátumot Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy előálljanak egy javaslattal, hogyan tudják támogatni a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot. "Eljött az a pillanat, amikor a lopakodó integrációval szembe kell szállni, ebben a jogállamiságról van a legkevésbé szó" - mondta a portál szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint például a jogállamisági feltételt erőltető Mark Rutte holland kormányfő nem engedhet a magyaroknak, mert otthonában veszítene a választási kampányában.

A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvet szerző Orbán Balázs pedig azt mondta, hogy a vétó fontos üzenet. "Semmit rólunk, nélkülünk, ez ilyen egyszerű. Amikor a gőzhenger elindul, élni kell ezekkel az eszközökkel, és akkor a kizökkent idő gyorsan rendeződik" - foglalta össze véleményét.

"A 2010 óta tartó időszak legfontosabb sikere a szuverenitásban, az önrendelkezésben van. Ez egy sokkal erősebb ország, erősebb nemzet, mint 2010 előtt volt" - mondta a hétfői vitán Lázár János, aki szerint ha most enged Magyarország, nem vétózik, akkor jöhet az állandó pénzügyi zsarolás. Viszont az exminiszter hibának tartja, hogy a kormány 2010 után nem csökkentette az államadósságot 50 százalékig, akkor most nagyobb lenne a gazdasági mozgástér a vitában.

Navracsics Tibor szerint a lényeg, hogy Magyarország és Lengyelország nem akarja elfogadni, hogy az európai integráció más irányba menjen, mint amit az EU-s alapszerződések meghatároztak. Úgy véli, hogy a vétó egy bevethető eszköz, De Gaulle is ilyesmihez folyamodott 1965-ben, amikor kitiltotta a minisztereit a tanácskozásokról, hogy éreztesse az ellenállását. A 2014 előtti miniszterelnök-helyettes ugyanakkor a korábbiaknál határozottabban jelezte, hogy egyértelműbben nyugatosabb irányt képviselne a kormánynál.

Én úgy gondolom, hogy nekünk az Európai Unióhoz kell tartoznunk, és nem elég szofisztikált az Európa-politikánk. Szinte minden fronton konfrontációban vagyunk ma az Európai Unióval, ez szerintem sok

- foglalta el européer álláspontját Navracsics.

Stumpf István is támogatja a szuverenitásra felhúzott vitát, szerinte fontos tisztázni, hogy föderalizációt akar Európa, vagy a 27 tagállam konszenzusára épül majd a jövő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.08 18:21

A jelenleg országban élő állampolgárok országunk újabb gyalázatos történelmének a tanúi.
Kívülállóként, a hibrid, kleptokrata rezsim elnyomását apatikusan elszenvedő alanyaként veszi tudomásul a történéseket.
Szánalmas, szégyenteljes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.12.08 18:13

@ittott: Frappáns, stílusos, igényesen kidolgozott vitaindító a cikk megvitatásához. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.12.08 18:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html