Jogászképzés 250 ezerért az ELTE-n

Több százezer forintot is fizethetnek félévente a hallgatók az államilag nem támogatott szakokon a felsőoktatási intézményekben bizonyos magyar nyelvű képzésekért - derül ki a Felvin (www.felvi.hu) elérhető felvételi szabályokat és az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatókból.
Inforádió, MTI, 2013. január 3. csütörtök, 18:59
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatók szerint azon a tizenhat szakon, amelyen állami ösztöndíj nem vehető igénybe, és kizárólag önköltséges képzés hirdethető meg, akár több százezer forintot is fizethetnek majd a hallgatók.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma december 20-án hozta nyilvánosságra, mely szakokon lehet majd állami ösztöndíjas képzéseket meghirdetni, és melyek azok, amelyek csak önköltséges formában indulhatnak. Eszerint 2013-ban 16 szakon csak önköltséges képzést lehet indítani. A többi szakon a felvett állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a 2011-esnél, azaz 55 ezernél.

2013 szeptemberében nem támogatja az állam például az andragógia (felnőttképzés), a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, a turizmus vendéglátás, a kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász szakok tandíjait.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) lesz a legdrágább a magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsmentképzés, ott 300 ezer forintba kerül majd egy félév, míg a Budapesti Corvinus Egyetemen 295 ezer forintot kell majd fizetni ugyanezen képzésért egy félévre.

A magyar nyelvű turizmus-vendéglátás képzések közül a Budapesti Corvinus Egyetemé a legdrágább: félévente 295 ezer forint, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) 239 ezer forint, a Miskolci Egyetemen 155 ezer forint egy félév.

A pénzügy és számvitel szak magyar nyelven szintén a Corvinus Egyetemen a legdrágább, 295 ezer forint, a Pécsi Tudományegyetemen 205 ezer forint, a legolcsóbb pedig ezen a szakon a Tomori Pál Főiskola képzése, amely Budapesten és Kalocsán is 130 ezer forintba kerül egy félévre.

A jogászképzés nappali tagozaton a legolcsóbb a győri Széchenyi István Egyetemen lesz, ott 165 ezer forintért hirdetnek képzést, a legdrágábban pedig az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) karán, ahol félévente 247 ezer forintért tanulhatnak jogásznak a hallgatók.

A kiegészítő kiadvány január végéig jelenik meg

A Felvi honlapjának közlése szerint a tájékoztató kiadványok - amelyek mellékelve egy jelentkezési lapot is tartalmaznak - könyv formában januárban jelennek meg. A tájékoztatók hivatalos kiegészítése pedig január végéig jelenik meg a Felvin. Ez tartalmazza majd a felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterszakokat, valamint az ezekhez kapcsolódó felvételi tudnivalókat. Az online, valamint a januárban megjelenő nyomtatott kiadványba ezek az információk még nem kerültek be. Szintén a hivatalos kiegészítés tartalmazza majd a december 31. utáni esetleges módosításokat a meghirdetett képzésekben.

Az idén szeptemberben induló képzésekre február elsejétől március elsejéig lehet majd jelentkezni. Egy felvételiző legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája - ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik - továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homer11, 2013.01.04 08:30

@szkiita: te csak az észak-koreai mintát látod, mert abban élsz, annak a haszonélvezője vagy. én viszont nem a szektától kapom a megbízásaimat, sok mindent használsz te magad is, amit én terveztem. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2013.01.04 01:03

@szkiita:
...én is...pl. O.V., miniszterek, kormány, fidesz-kdnp frakció fele...
ja és ők annakidején nem jártak romkocsmákba
"feka török"??? na az meg kicsoda?
pontosan mely cégek, személyek tartoznak a pénzügyi háttérhatalomhoz?
amely országokban jobban élnek, ott nincs jelen a háttérhatalom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.03 22:56

@homer11: Az ,hogy a háttérhatalom kiképez egy réteget ,és azt jól megfizeti ,nem azt jelenti ,hogy általános jólétet akar ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.03 22:49

@szkiita: én annyit keresek, mintha egy jól menő nyugati cégnél dolgoznék. tisztán, adózva. miért? mert dolgozok. nem a lábam lógatom. a szekta ebben nem fog neked segíteni, bármekkora hívő, seggnyaló is vagy. tegyél magadért, és sok év után elmondhatod, nem a rendszerben volt a hiba, az bizony működik. bárki elérheti a célját, ha van rá igénye. agymosott szektások esélytelenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.03 22:44

@homer11: ha azt tapasztalom,hogy a nemzetközi pénzügyi körök itt jólétet akarnak ,hasonló fizetésekkel ,meg egyebekkel ,mint a Centrumban ,és ezt be is bizonyítják ,akkor majd elhiszem ,de a 20 év alatt nem ezt láttam...

...egy osztrák pénztáros csaj keressen 400 000 ft-ot nem érdekel ,de egy magyar meg legalább 200-250 000-et nettóban,és ez egy pénztáros ,meg ki lesz fizetve a túlóra ,ki van adva a 2 szabadnap ,meg a szabadság ,meg lesz részmunka 150 000-ért a gyerekeseknek.......,majd akkor elhiszem ,hogy nincs pénzkifosztás ,meg mátrix ,meg ilyenek..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html