Jogerősen pert vesztett az MNB

Jogerősen is pert vesztett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely egyhavi felügyelőbizottsági díjat követelt vissza volt tagjaitól, jogtalanul - írja a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2015. szeptember 24. csütörtök, 11:18
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsági tagjait a parlament választja meg, mandátumuk az új Országgyűlés felállásáig, azaz május 6-ig tartott. 2010-ben a pártok jelölése alapján a tagok Madarász László (Fidesz-jelölt), Szényei Gábor András (KDNP-jelölt), Katona Tamás (MSZP-jelölt), Róna Péter (LMP-jelölt) és Varga István (Jobbik-jelölt) voltak.

A leköszönő felügyelőbizottsági tagok többségének az MNB májusban és júniusban is utalt havi tiszteletdíjat, később viszont két hónapnyi összeget visszakövetelt tőlük; a júniusit teljes egészében, a májusit időarányosan. A tagok többsége eleget tett az MNB felszólításának, Róna Péter és Varga István azonban a májusi tételt nem utalta vissza, mert a felügyelőbizottság az előző hónapokhoz hasonlóan májusban is elvégezte a munkáját. A bank ezért Róna ellen jogalap nélküli kifizetés címen pert indított.

A Kaposvári Törvényszék erre a vitára tett pontot, amelyben jogerősen Róna Péternek adott igazat. Eszerint a tagoknak jogosan járt a májusi tiszteletdíj, azt jogtalanul kérte vissza az MNB. A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy a felügyelőbizottságnak havonta egy alkalommal kellett összeülnie, ami azonban nem egyetlen napi munkát jelent. Májusban az ülés megtörtént, az elvégzett munka színvonalát pedig nem kifogásolták.

Varga István esetében egy kicsit más a helyzet az elszámolással. Mivel nem reagált az MNB fizetési felszólítására, amelyben az visszakövetelte a májusi tiszteletdíját, ezért annak részleteit a mai napig vonják a nyugdíjából. Időközben viszont pert indított az MNB eljárásával szemben, ügyében azonban nem tűztek ki tárgyalási napot a lap szerint.

Abszurdum lenne

Az elszámolási vitán túl a bíróságon Róna Péter jogi képviselője azt is felvetette, hogy vajon indokolt-e az MNB részvétele ebben a perben, hiszen a felügyelőbizottsági tagokat nem a bank, hanem az Országgyűlés választotta meg. Mivel megbízási jogviszonyról van szó, így az is kérdéses, hogy egyáltalán ki a megbízó. Ez az ügy nem az egyhavi 440 ezer forint felügyelőbizottsági díj visszafizetéséről szólt számomra, hanem az ügy mögött meghúzódó fontos elvi kérdés tisztázásáról - fogalmazott Róna a lapnak. Az MNB győzelme ugyanis automatikusan azt jelentette volna, hogy a bank gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottságot - amelynek kizárólag az Országgyűlésnek kell beszámolni - az MNB felügyelné. Ami abszurdum lenne.

Elvégezték a munkát

2014 májusában a felügyelőbizottság valóban elvégezte a munkáját, harminchat oldalas jelentést készített, amelynek pontjait a tagok egyöntetűen elfogadták. A testület ebben olyan kifogásokat emelt az MNB gazdálkodásáról, ami rosszallást váltott ki a bank vezetésében. Az azóta megvalósult több száz milliárd forintos költekezési programról szólva ugyanis leírta: indokolhatatlan, hogy a jegybank olyan állami feladatokat akarjon ellátni, amihez semmi köze, s amelynek az ellenőrzése sem megoldott. Majd azt javasolta, hogy a parlament emiatt módosítsa az MNB-ről szóló törvényt.

Katona Tamásnak ma is az a véleménye, hogy a Matolcsy György vezette jegybank nem felel meg sem a törvénynek, sem a nemzetközi normáknak. A jegybank nyeresége közpénz, és alapvetően téved, aki mást állít. Nyeresége ráadásul nem a sikeres gazdálkodásból, hanem a forint árfolyamgyengüléséből származik, ezért az vagy a költségvetést illeti, vagy a bank tartalékába kell helyezni.

Madarász László, aki az MNB új felügyelőbizottságának is tagja, ma is egyetért a leköszönt testület megállapításaival, amelyeknek megtárgyalására szerinte várhatóan október végén sor kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.09.24 13:52

@matolcsy: " Három munkanapért azaz 24 óráért - amiből egyetlen egypercet nem voltak az MNB épületében - 440.000 ft."

Nem előírás, hogy az MNB épületében kell tartózkodniuk:))
Tudod orbanista elég sokan vannak az országban olyanok, akik a föld túrásán és a és a lapátoláson kívül más munkára is alkalmasak." A testület ebben olyan kifogásokat emelt az MNB gazdálkodásáról, ami rosszallást váltott ki a bank vezetésében. Az azóta megvalósult több száz milliárd forintos költekezési programról szólva ugyanis leírta: indokolhatatlan, hogy a jegybank olyan állami feladatokat akarjon ellátni, amihez semmi köze, s amelynek az ellenőrzése sem megoldott. Majd azt javasolta, hogy a parlament emiatt módosítsa az MNB-ről szóló törvényt."

A lent idézetteket nyilván a bíró is elolvasta. Úgy döntött, hogy a munkát elvégezték, ezért jogos a kifizetés.
Ez akkor is így van, ha ez neked, és a piros pöttyös seggű névadó apádnak nem tetszik!!
Ami meg a kisember verítékét illeti: a lapátosok mindig irigylik a " dózerosok" pénzét.... Taníts egy angliai egyetemen sok évig, aztán majd Téged kérnek fel Róna helyett ilyen jól fizető melóra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.24 13:46

@matolcsy: Az, pofátlanság!
Ezek mit képzelnek, ebben az országban mindent lehet?
Hát nem!
Pofátlanok!!!!


2013. évi CXXXIX. törvény
a Magyar Nemzeti Bankról

149. § (1) Az elnök tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra vonatkozó, MNB-től származó havi bére a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszerese.
(2) A Monetáris Tanács elnökhelyettesi tisztségét betöltő MNB alelnök MNB-től származó bére az elnök bérének 80%-a. Az MNB további alelnökeinek MNB-től származó bére az elnök bérének 70%-a.
(3) A Monetáris Tanács 9. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott tagjainak MNB-től származó bére az elnök bérének 60%-a.
(4) Az elnök, az alelnökök, továbbá a Monetáris Tanács 9. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott tagjai a MNB-től származó egyéb juttatásokra (ideértve a nem pénzbeni, természetbeni és szociális juttatásokat) azonos feltételekkel jogosultak.
(5) A felügyelőbizottság elnökének tiszteletdíja havi bruttó 1 200 000 forint.
(6) A felügyelőbizottság további tagjainak tiszteletdíja havi bruttó 800 000 forint.


Ez már tisztességes, normális és elfogadható.
A jogalkotás ezzel megteremtette a nem pofátlan díjazás alapját, ezt minden Magyar Ember elfogadhatja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.24 13:39

Róna Péter és Varga István 60 eurós orabérért nem csinált semmit az MNB-nél.
...és még van pofájuk perelni.
Ja, az van. Pofa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.24 13:31

Ez a pofátlanság!!!
Három munkanapért azaz 24 óráért - amiből egyetlen egypercet nem voltak az MNB épületében - 440.000 ft.
Számolják ki az órabérüket a keményen dolgozó és adozó kisembereknek akiknek a verítékéböl kapta a pofátlan úr.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.24 12:23

Micsooda jogi kucaokodás, micsoda kisstílűség!
440.000 Ft-ot nem fizettek vissza au MNB-nek, ez az összeg nyugodtan gyarapíthatta volna az MNB Nemzeti Célú Alapítványait és azok nemzeti Vezetőit.
Szégyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html