Állami pénz jogosítványra: ez lesz 2020-ban

Idén is segítséget kapnak a 20 év alatti fiatalok a jogosítványukhoz megszerzéséhez - közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.
Szabó Dániel, 2020. január 15. szerda, 10:08
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A közlemény szerint az állam minden 20 év alatti fiatalnak 25 ezer forint értékben kifizeti a vezetői engedélyhez szükséges első KRESZ-vizsga és az ahhoz kapcsolódó e-learning vagy tantermi tanfolyam díját. Így a fiataloknak lehetőségük lesz akár a lakóhelyüktől távolabb is munkát vállalni.

A kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához lehet beadni elektronikus úton vagy formanyomtatványon.

A kedvezmény 2018 júliusi bevezetése óta már több mint 43 ezer fiatalnak nyújtott segítséget az állam a jogosítványa megszerzéséhez, több mint egymilliárd forint értékben. Tavaly csaknem 34 ezren kaptak támogatást. A kormány ezzel több mint 830 millió forintos terhet vett le 2019-ben a fiatalok és szüleik válláról.

Az intézkedés a fiatalok önálló életkezdését és munkavállalását segíti - indokolta a minisztérium.

További részletek a támogatásról az Erzsébet Ifjúsági Alap weboldalon érhetők el.

Az okmánnyal kapcsolatos fontos változás még, hogy szinte automatikussá válik a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással, az elhalálozással, valamint a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés 2021 februárjától.


HOZZÁSZÓLÁSOK