Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet két korábbi jogszabályt módosít mától. A "B" kategóriás (úrvezető) jogosítvánnyal eddig csak olyan, a 3500 kilogrammot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsit lehetett vezetni, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására terveztek és gyártottak.

Péntektől ez kiegészült a következővel: belföldön a 3500 kilogrammot meghaladó, de 4250 kilogrammot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli olyan jármű is vezethető "B" kategóriás jogosítvánnyal, amennyiben az, az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátást végző mentőjárműve.

A kormanyhivatal.hu honlap szerint a sürgősségi betegellátás az egészségügyi ellátórendszer azon szervezeti egységeiből áll össze, amelyeket a beteg hirtelen fellépő tünete, fájdalma, illetve egészségromlása miatt telefonon keresztül vagy személyesen felkereshet és ott elsődleges ellátásban részesül. A sürgősségi betegellátó rendszer részei - a kórházi ellátáson kívül - a központi ügyelet (amely több háziorvosi körzet lakosságának alapellátási szintű sürgősségi ellátását végzi) illetve a mentőszolgálat is. A mentőszolgálat által történő sürgősségi ellátás az állapot stabilizálását és a továbbszállítást jelenti.

Május 23-tól legalább 2 éve érvényes "B" kategóriás jogosítvánnyal - amely nem kezdő vezetői engedély - 4250 kilogramm legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli, alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető. Jelenleg itt is 3500 kilogramm a súlyhatár. További feltétel az, hogy

  • a jármű súlya a hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlettömegének az eredménye, valamint
  • a teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb.