Jogosítvány: új szabályok jöhetnek

Egy törvényjavaslat szerint a sikeres vizsga után már lehet vezetni, nem kell megvárni a jogsi megérkezését. A babák pedig csomagban kaphatják meg az okmányaikat.
Csernátony Csaba, 2019. október 23. szerda, 11:55
Fotó: Napi.hu

A parlament kedden tárgyalt több új törvénymódosításról, köztük a jogosítványok érvényességét és kiadását érintő új szabályokról - írja az infostart.hu.

A tervezet szerint az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapná. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közölte, hogy az első jogosítványt szerző, az új vizsga kategóriát teljesítő, vagy az orvosi alkalmasságot meghosszabbító polgár - valamennyi feltétel teljesítését követően - azonnal rendelkezhet vezetési jogosultsággal. Elmondta azt is, hogy a jogosítvány igénylése és gyártása automatikusan és illetékmentesen fog történni.

Változás várható a csecsemők okmányainál is: a Magyarországon intézeti környezetben született újszülöttek - akiknek az anyakönyvezését az egészségügyi szolgáltató kezdeményezi - kapnak születési anyakönyvi kivonatot, személyazonosító igazolványt, a lakcím- és a TAJ-kártyát. Ezeket az okmányokat egy csomagban kézbesítik majd - részletezte. A jövőben hivatalból indulhat meg az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások, a nevelési ellátás és az anyasági támogatás igénylése az adatok elektronikus továbbításával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2019.10.23 14:04

Na ugye? Ha egy hétig meg tudják állapítani ellenőrzéskor a jogosultságot, akkor 70 évig is. Ergo teljesen felesleges a jogsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html