Jogsértő volt a Legfőbb Ügyészség

A Közbeszerzési Hatóság elnökének kezdeményezésére megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a Legfőbb Ügyészség (LÜ) által 21 személyautó beszerzésére kiírt közbeszerzést. Érdekesség, hogy a fehívásra egy ajánlat sem érkezett, így a tender amúgy is eredménytelen lett. (Képünk illusztráció)
Németh Géza, 2016. március 23. szerda, 15:05
Fotó: Reuters

Jogsértően módosította a Legfőbb Ügyészség személyautó-beszerzési tenderének határidőit, ezért Közbeszerzési Hatóság megsemmisítette az ajánlati felhívást.

A Legfőbb Ügyészség 21 személyautó vásárlására írt ki közbeszerzési eljárást. A Napi.hu korábban az ügyészségtől azt is megtudta, hogy a tender országos, tehát a kocsik több regionális ügyészségi szervhez kerültek volna. Ezek közül egy felső-közép kategóriás protokoll járműre, további egy pedig 7 személyes, egyterű kisbuszra - ilyennel jár a miniszterelnök és több miniszter is - szólt. A maradék 19 autó, felső-középkategóriájú szolgálati jármű.

Összecsúsztak a dátumok

A Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. - mint potenciális ajánlattevő - február 2-án kiegészítő tájékoztatást kért a LÜ-től, amely február 5-én tájékoztatta a közbeszerzés iránt érdeklődő cégeket arról, hogy kérdés érkezett hozzá, de a választ az előírt határidőben nem tudja megadni. Ezért a február 8-i ajánlattételi határidőt február 15-re módosította. Miután a Porsche Hungária február 9-én újabb kiegészítő tájékoztatást kért, az ajánlatkérő most már február 19-re tolta ki az ajánlattételi határidőt. Uniós beszerzésről lévén szó, a módosított határidő február 16-án jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Ebben viszont már március 1-i ajánlattételi határidő szerepelt. Eddig a határidőig egyetlen ajánlat sem érkezett.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke február 23-án kezdeményezett jogorvoslatot a KD-nél, akinek azt kellett eldöntenie, hogy az ajánlatkérő jogsértően járt-e el az ajánlattételi határidő meghosszabbítása, valamint az ajánlati felhívás módosítása során.

A döntőbizottság kifejti, hogy az ajánlatkérő február 5-én nem hirdetmény közzétételével módosította az ajánlattételi határidőt, majd február 9-én, egyrészt az ajánlattételi határidő lejártát követően, másrészt pedig nem hirdetmény közzétételével módosította az ajánlattételi határidőt. Február 9-én további jogsértő magatartást is tanúsított, amikor az ajánlattételi határidő meghosszabbítását és az ajánlati felhívás módosítását tartalmazó hirdetményt, az ajánlattételi határidő lejártát követően küldte meg közzétételre a Közbeszerzési Hatóság hirdetménykezelési főosztályának.

A jogsértések miatt a KD megsemmisítette az ajánlati felhívást és dokumentációt, valamint a közbeszerzési eljárásban azt követően meghozott valamennyi döntést. Ugyanakkor a KD a bírság kiszabását nem látta indokoltnak, mivel a megsemmisítés miatt a jogsértés reparálható. A KD figyelembe vette azt is, hogy az LÜ az elmúlt két évben egyszer sem sértette meg a közbeszerzési törvényt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.03.29 13:13

@papagaga: Igen bolsi, ez csakis arra utalhat, hogy már az LÜ is feketeseggű. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.03.23 16:43

Latod latod Legfobb Ugyeszseg.......ha nem ugy ugralsz ahogy a kormany diktalja nem lesz penz.....de ezt mar tobbszor hallotuk kormanyoldalrol.........a kulya nem harapja meg a kenyerado gazdit.......akkor sem ha a gazdi nyakig saros....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html