Jogszerűtlenül járnak el a magyar hatóságok - ezt jó tudnia, ha külföldre utazik

A pénzügyőr valóban indíthat eljárást a határra érkező, adótartozással bíró magyar utassal szemben, de nem korlátozhatja a ki- vagy a beutazását - olvasható az Inforádió honlapján.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 21. szombat, 17:22
Fotó: Shutterstock

Csütörtökön az Index írt arról, hogy jegyzőkönyvezett eset alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy-egy kiemelt utast csak úgy engedett át a határon, ha fennálló adótartozását rendezte. Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője az Inforádióban azt mondta: a pénzügyőr valóban indíthat eljárást, de a személyi szabadságot a határon történő ki-, illetve belépéskor nem korlátozhatja.

Az adószakértő felhívta a figyelmet, hogy mióta az adó- és a vámigazgatás integrációja megtörtént, a vámhatóságoknak joguk és feladatuk, ha végrehajtás alá tartozó üggyel találják szembe magukat, akkor azonnal intézkedjenek. A NAV-törvény értelmében minden pénzügyőr rendelkezik felhatalmazással arra, hogy eljárása során, amikor a vámon beléptet egy magánszemélyt, megvizsgálja, hogy van-e a NAV-val szemben fennálló, ki nem fizetett, végrehajtható tartozása.

Fekete Zoltán Titusz szerint azonban semmilyen végrehajtási cselekménynek sincs a személyi szabadság korlátozására kiterjedő hatálya, vagyis nem tagadható meg a beutazás joga egy magyar állampolgártól. Az viszont elképzelhető, hogy a tartozást az országba belépni szándékozó adós valamelyik vagyontárgya átadásával törlessze, ha fel tud ajánlani olyan vagyontárgyat, amely megfelel a lefoglalás szabályainak.

A NAV írásos válaszában arról tájékoztatta az Inforádiót, hogy rendszeresen végeznek tartozásvizsgálatot, és ha ennek alkalmával köztartozásra derül fény, úgy felhívják ennek mielőbbi rendezésére az adózó figyelmét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pmksz, 2017.10.21 20:55

@RealMan: Szegény női fodrász ! Legalább ne nézd hülyének a másikat, ha már véded a csalókat. A keringő hírek nem érdekelnek, mert lehet, hogy rólad is keringenek hírek, amiket az ellenségeid terjesztenek. Tehát azokat is higgyem el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.10.21 20:03

@pmksz:
Ne ítélj, hogy ne ítéltess! Tudod miről beszélsz? Csak kérdezem. Egy női fodrász 40.000.-Ft-os állítólagos tartozása....annyi pénze se volt, hogy a helyszínen kifizesse. Nincs 150.-EUR. Rengeteg hír kering arról, hogy az adóhatóság szándékosan büntet adóalanyokat mondvacsinált tartozásokat halmoz fel vagy éppen frissiben talál ki valamit. Nekem a NAV egy bűnszervezet, nemhiába Orbán pártjából kijelölt főnöke van. Ennek a hölgynek biztosan nem volt tartozása, amíg üdült. De lett mire visszatért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2017.10.21 18:10

Elég szomorú, hogy az a mocskos gazember, aki nem fizeti ki az adóját, de nyaralni, telelni, szórakozni külföldre utazik, továbbra is védve van azok által. akik szintén szeretnek adótartozásokat felhalmozni. Nekem minden filléremet azonnal levonják. Ők meg nem fizetnek, mert így el tudják külföldön szórakozni. Nagyon helyes, a NAV ellenőrizze őket ott is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html