A cél, hogy megvédjék a lakossági ügyfeleket attól, hogy túlságosan eladósodjanak, adósságcsapdába kerüljenek - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Nagy Márton elmondta: csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek figyelembe a bankok a hitelek törlesztő-részletének megállapításakor, és ez a hitelezési fék minden hiteltípusnál érvényes lesz.

"A törlesztő-részletek összege kell, hogy jövedelemarányosan egy bizonyos szint alá kerüljön. Ez minden típusú hitelre ki fog terjedni, tehát a lakás-, a szabad felhasználású-, a fogyasztási, a gépjármű-vásárlási, a személyi hitelekre és a hitelkártyákra egyaránt" - mutatott rá Nagy Márton.

Hozzátette: azt kell megnézni, mekkora az adott háztartás terhe és ezt kell jövedelem-arányosan egy olyan limit alá szorítani, amely mellett az ügyfél nem túlságosan adósodik el.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: az alkalmazott mutatók mértéke attól is függ, hogy mennyire erős a hitelezés, vagy épp mennyire visszafogott. Most épp ez utóbbi jellemző - jelezte.

Nagy Márton elmondta: mivel a rendszer alkalmazkodik a piaci viszonyokhoz, nem fogja majd vissza a hitelezési kedvet. A javaslatról egyeztetnek az Európai Központi Bankkal, és várhatóan ősszel, vagy legalábbis még idén életbe léphet.