Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a közrádiónak adott interjúban egyebek mellett az esetleges kormányátalakításról is beszélt, az oktatásért felelős államtitkári posztok kapcsán. A kormányfő azt mondta: "kormányátalakításnak azt nevezzük, amikor a miniszterek csereberéje zajlik, és ilyen tervem nincs". Ez a kijelentés annak fényében mindenképp érdekes, hogy a közkeletű várakozások szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váltja hamarosan - március elején - Simor Andrást a jegybankelnöki poszton és már csak az MNB alelnökeiről kellene dönteni.

Márpedig ha Matolcsy megy és a megüresedett miniszteri bársonyszéket másvalaki - szintén a várakozások szerint Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter foglalja el -, az nem más, mint a miniszterek olyan csereberélése, amire most mondott nemet a kormányfő.

Több államigazgatási forrásunk ezzel egybevágóan arra tippel, hogy Matolcsy marad a jelenlegi posztján és valóban nem lesz jegybankelnök. Mégpedig azért, mert Varga Mihály csak egy, az NGM feldarabolásával létrejövő pénzügyminisztérium vezetését vállalná el, ám a minisztérium átalakítását a választások előtt egy évvel nem vállalná fel a kormányfő, mert azzal gyakorlatilag megbénulna az érintett tárcák munkája. Egyik forrásunk emlékeztetett arra, hogy a pénzügy- és a gazdasági minisztérium 2010 nyarán elvégzett összevonása után legalább egy év kellett ahhoz, hogy kialakuljon az NGM struktúrája, fel legyen töltve a vezetői és az ügyintézői állomány. A mai napig vannak zökkenők, de ez inkább a két volt minisztérium gárdája, illetve az új és a régi munkatársak közötti ellentétből adódik - osztotta meg tapasztalatait.

Ráadásul Orbán Viktor is vélekedhet úgy, hogy épp most, amikor a költségvetés stabil és Magyarország kikerül végre a túlzottdeficit-eljárás alól, illetve Matolcsy munkája nyomán beindul a gazdaság növekedése, méltánytalan volna elmozdítani posztjáról a minisztert.

Utóbbi kapcsán akár az NGM nemrégiben kiadott közleménye is értelmezhető a miniszteri poszt megtartása melletti érvként. A szaktárca szerint ugyanis "az eltelt közel három év alatt a magyar gazdaságpolitika óriási sikert ért el, mert csökkenő pályára állította az államadósságot, mérsékelte az országadósságot, tartósan 3 százalék alá vitte le az államháztartás hiányát, foglalkoztatási fordulatot hozott, megállította a születésszám csökkenését és megőrizte a folyó fizetési mérleg pozitív egyenlegét. Ha az elmúlt 30 évben bármikor találnak ilyen pozitív fordulatot a magyar gazdaságban, akkor kérjük, azonnal szóljanak!" Igaz, ebből akár az is kiolvasható, hogy Matolcsy az MNB élén is éppen ilyen jól megállná a helyét. A találgatásokra mindenesetre még van két hetünk.