Éppen ellenkezőleg: a mindennapjainkat minden korábbinál jobban elárasztó hírözönben és információzuhatagban megbízható tájékozódási pontokra van szükség; olyan internetes felületekre és nyomtatott lapokra, amelyek hitelességét sem a politikai és/vagy gazdasági nyomásgyakorlás, sem a felszínes szenzációvadászat nem kezdte még ki.

A kilencvenes években a Napi Gazdaság - és később az internetes gazdasági lapként az elsők között indult Napi Online - akkori fiatal titánjai a tényszerű, hiteles és megbízható, minőségi újságírás fellegvárának remélték formálni a lapot, s ebben Dankó Ádám főszerkesztő támogatására szakmai és emberi értelemben egyaránt számíthattak. Az ifjakból aztán szerkesztők, rovatvezetők, főmunkatársak lettek, és a magasztos eszméket - nyilván változó sikerrel - megpróbálhatták átültetni a gyakorlatba.

A lassan középkorúvá érő egykori titánok közül aztán sokan - ki csalódottságból, ki szerelemből, ki a jobb anyagi boldogulás reményében - átsodródtak a "másik oldalra": kommunikációs vezetők, szóvivők, üzletemberek, vállalkozók vagy tanácsadók lettek. Új szerepükben hamar megbizonyosodtak arról, amit talán már újságíróként is sejtettek: a médiamunkások számára a hírek, események valódi háttere, üzleti-politikai mozgatórugója gyakran rejtve marad vagy csak valamely érintett fél akaratának megfelelő mértékben és módon kerül napvilágra.

Szerintem éppen azért nem anakronizmus a napilapos gazdasági újságírás, mert minőségi, tényszerű, alapos, ellenőrzött és hiteles módon csak a napilapos szerkesztőségi gyakorlat és minőségbiztosítás (szerkesztő, rovatvezető, olvasószerkesztő, korrektor, felelős szerkesztő) alkalmazásával lehet a szó legszebb értelmében újságot írni és tájékoztatni - mindez az online változatra is érvényes, bár ott a fékevesztett hírverseny elkerülhetetlenül kompromisszumokra kényszerítheti a szerkesztőket.

Az ötezredik lapszám megjelenése alkalmából őszintén gratulálok az egykori és mai kollégáknak a laphoz és az online változathoz, egyben kívánom, hogy még legalább ennyi nyomtatott lapszám előzze meg a lap teljes virtualizálódását. Hogy ez utóbbi elkerülhető-e, arra majd térjünk vissza a tízezredik lapszámnál.

Both Vilmos,
a Napi Gazdaság volt
főszerkesztője, 1999-2000