Az elmúlt napokban világossá vált, hogy közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről.  A portfolio.hu információi szerint a megállapodás nemcsak azokat az elemeket tartalmazza, amelyek csütörtökön a Parlament elé kerültek egy bizottsági módosító javaslat formájában. Az egyezség részét képezi, hogy a pénzváltókra is kiterjesztenék az illeték hatályát és az is, hogy a készpénzfizetés maximuma a tervezett 5 millió forint helyett 1,5 millió forint lesz. A Portfolio.hu szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-ig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését. Egy bónusz: a módosításokkal megindulhat a támogatott forinthitelezés.

A módosító javaslat átvezeti a törvényen a megállapodás egyik legfontosabb elemét, miszerint műveletenként legfejebb 6000 forint lehet illeték összege. Információink szerint megfelel a megállapodásban foglaltaknak az is, hogy a bankszámlakivonaton kötelező lesz feltüntetni az illeték összegét.

Ami jöhet még


A kormány megállapodott a bankokkal arról is, hogy mely további műveletek után nem kell tranzakciós illetéket fizetni: ennek értelmében mentesülnének a kötelezettség alól a befektetési szolgáltatással kapcsolatos műveletek, az anyavállalatok és leányvállalatok közötti műveletek (csoportfinanszírozás), a pénzforgalmi szolgáltató bankok és befektetési alapok terhére teljesített tranzakciók, a saját számlára történő készpénzbefizetés és a hitelfolyósítás. A módosító javaslat azonban a hitelfolyósítás mentességét még nem vezette át az eredeti törvénytervezeten.

Nem ez az egyetlen pontja a megállapodáscsomagnak, amelyet a kormány eddig még nem rendezett törvénymódosítás formájában. Ezek közül a legérdekesebb, hogy információink szerint a bankok és kormány közötti egyezség értelmében a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynökök) is illetékfizetésre köteleznék. Esetükben szintén 1 ezrelék lenne az illeték mértéke, de értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja az illeték 2 ezrelékre történő felemelésének lehetőségét.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy a vállalkozások közötti készpénzfizetés korlátozása érdekében a készpénzben teljesíthető kifizetések maximuma 1,5 millió forint lenne az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett.  A bankok és kormány közötti egyezség részét képezi továbbá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jövő év július elsejéig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztésének lehetőségét. Ha a kormány végül ezt is megvalósítaná, akkor tovább szélesedhet az illeték alapja, és ezzel a költségvetési bevétel is növekedne. Iparági számítások szerint ez a módosítás akár több tízmilliárd forintos plusz bevételt jelentene és a készpénzforgalom csökkenését eredményezné. Ez kedvező az egész gazdaságra nézve, miután az MNB korábbi számításai szerint akár 100 milliárd forintot is megtakaríthat a gazdaság a készpénzhasználat csökkentésével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értesüléseink szerint azt is vállalta a megállapodásban, hogy egy hónapon belül javaslatot tesz az otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet módosítására. Ez tartalmazni fogja, hogy a kamatplafon az ÁKK támogatáshoz használt referenciahozamnak a 130 százalékaa plusz 3 százalék és a támogatott időszakot követően megszűnik a kamatplafon. A módosítás következtében a támogatott forinthitel termékek nagyon gyorsan megjelenhetnek a magyar kereskedelmi bankok kínálatában.