Jöhet a Varga-csomag - a nyugdíjasok is kapnak az újabb megszorításokból

Maradunk a túlzottdeficit-eljárásban (EDP), hacsak nem jelentenek be újabb megszorításokat. A következő nagy kiigazítást viszont lehet, hogy már Varga-csomagnak fogják hívni.
Gerőcs Tamás, 2013. február 22. péntek, 13:36
Fotó: Napi.hu

Rossz hír, hogy az Európai Bizottság az őszi hiányprognózisához képest drasztikusan, 3,4 százalékra megemelte a magyar államháztartási deficitre vonatkozó jóslatát, bár elemzők szerint a romló növekedési kilátások miatt erre lehetett számítani. A nagy kérdés most, hogy mit lép a kormány. Az első reakciókból a szakemberek azt szűrték le, hogy Brüsszel megvárja az idei növekedésre vonatkozó első számokat, és ha az visszaigazolja a kormány prognózisát, akkor a kabinet nem nyúl érdemben a költségvetéshez.

Ha viszont valóban tarthatatlannak látszik majd a hiány- és növekedési pálya, akkor - ahogy azt Varga Mihály is korábban már jelezte - módosítani kell a számokat, és újabb 150-200 milliárd forintos kiigazításra lesz szükség. Másik fontos kérdés, hogy ha lesz újabb kiigazító csomag, akkor azt már valószínűleg nem Matolcsy György fogja jegyezni, hanem a várakozások szerint helyére kerülő Varga Mihály. Ez jót is jelenthet a költségvetési fenntarthatóság szempontjából, bár elemzők ehhez azért hozzáteszik: a választások előtt fél évvel olyan nagy a politikai nyomás, hogy a miniszter személye már nem nagyon számít.

Varga Mihály az MTI-nek adott interjúban már le is szögezte, hogy a kormány tartja az idei hiánycélját. Emellett az is érdekes volt, hogy ezt nem Matolcsy György jelentette be, ami erősíti annak a valószínűségét, hogy leendő gazdaság-pénzügyminiszter Varga Mihálynak hívják majd.

A mezőgazdaságban bízhatunk

Egyértelmű az üzenete annak, hogy az őszi 2,9 százalékos idei hiányprognózisát jelentős mértékben, 3,4 százalékra emelte az Európai Bizottság - véli Réczey Zoltán, a Buda-Cash közgazdásza. Mint mondja, így nem fogunk kikerülni a túlzott-deficit eljárásból, csak akkor, ha pótlólagos intézkedésekkel él a kormány. Illetve van egy másik lehetőség is Réczey szerint, mégpedig ha áprilisig kiderülne, hogy igaza van az NGM-nek és valóban 1 százalék körüli lesz az idei GDP növekedés, akkor a következő tavaszi bizottsági jelentésben visszakorrigálhatják a prognózist.

Az elemző szerint ez nem teljesen esélytelen - erre utalt Olli Rehn, pénzügyi biztos is - hiszen ha például a mezőgazdaság idei teljesítménye valóban kiugróan hozzájárulna a növekedéshez, abban az esetben felül kellene vizsgálni az EB egyébként pesszimista idei GDP előrejelzését. Sajnos ez későn fog kiderülni, hiszen áprilisig az első negyedéves számokat ismerjük meg, ahol a piaci konszenzus még egyértelműen a visszaesést várja.

Mégis elképzelhető, hogy kivár a minisztérium egy újabb kiigazítással, bár Réczey szerint ez nem túl jó stratégia, hiszen a ritka rossz negyedik negyedéves GDP-mutatót követően már Varga Mihály is jelezte, hogy valószínűleg lefelé kell majd szállítani a kormány idei növekedésre vonatkozó célszámait. Az elemző egyébként úgy látja, hogy a hiánypálya tarthatóságához legalább éves szinten 0,5 százalékos növekedésnek kellene összejönnie, ehhez képest a Bizottság 0,1 százalékos visszaesést vár, míg a magyar kormány hivatalos prognózisa egyelőre 0,9 százalékos bővüléssel számol.

Ne várd a májust

Nagyon úgy áll tehát a dolog, hogy lesz újabb kiigazítás, amit legkésőbb májusban jelenthet be a kabinet - mondja az elemző, aki szerint az egyértelmű, hogy most már bármi áron, de ki akarnak kerülni a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. Réczey szerint az lesz majd kérdés, hogy milyen szerkezetű kiigazítással élhet a kormány a választások előtti utolsó félévben, és hogy erre mit fog majd reagálni Brüsszel. Elemzők körében az a sejtés, hogy megint nem nyúlnak érdemben a kiadási oldalhoz, hanem a szokásos bevételi elemek mozgatásával próbálják megtartani a hiánypályát, és kommunikálni a választók felé, hogy nincs megszorítás. Ebből pedig egyértelműen következik, hogy a könnyen kommunikálható és könnyen beszedhető pénzügyi tranzakciós illeték szintjét tudják legegyszerűbben megemelni, illetve néhány tervezett bevételi elem, például az e-útdíjból származót próbálhatják meg gyorsabban beszedni. Azt meg majd meglátjuk, erre mint mond a Bizottság - teszi hozzá a Buda-Cash elemzője.

Szigorú a prognózis

A Bizottság előrejelzését elég szigorúnak gondolja Nyeste Orsolya és Árokszállási Zoltán, az Erste elemzői, különösen annak fényében, hogy a tavalyi hiányt mindössze 2,4 százalékon állapította meg a jelentés. Bár az Ersténél készült előrejelzés szerint is elcsúszás lehet az idei 2,7 százalékos célhoz képest, de Nyeste várakozása a hiányra csupán 3 százalék a GDP arányában. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi konvergenciaprogramban a korábban várt 100-150 milliárd forintos kiigazítás helyett akár érdemben nagyobb csomag jöhet.

Arra azonban nem számítanak az Erste szakemberei, hogy a kormány figyelmen kívül hagyná a mostani bizottsági előrejelzést. A tavalyi hiány ugyanis jól alakult, és ha sikerülne egy olyan programot letennie a kormánynak az asztalra tavasszal, ami 2013-14-ben is 3 százalék alá viheti a hiányt, akkor már nagyon nehezen tudna a Bizottság érvelni amellett, hogy Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alatt maradjon. Ha pedig a nyáron sikerülne kikerülni az EDP alól, akkor a kormány mozgástere megnőhet, ami a 2014-es választások közeledtével fontos lehet a kabinet számára - érvel Nyeste Orsolya.

A választások szorítják a kormányt

Lehetett azért arra számítani, hogy az EB megemeli a hiányprognózist, már csak azért is, mert ezt a nyomásgyakorló eszközt nem szívesen engedi ki a kezéből - mondja Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője, aki előzőleg maga is 100-200 milliárd forint közé taksálta a hiánycélhoz szükséges kiigazítás értékét. A mostani prognózist alapul véve, pedig ez a szám 150 milliárd forint lett.

Az még csak találgatás tárgya, hogy milyen lépéseket tehet a kormány, Gabler szerint annak már nincs nagy jelentősége, hogy az áprilisi konvergenciajelentésig minden valószínűség szerint csere lesz a minisztérium élén, mivel a politikai nyomás a választások közeledtével olyan nagy, hogy a kiadási oldalhoz valószínűtlen, hogy hozzányúljanak. Az Equilor elemzője is úgy látja, hogy a bevételi elemek közül a készpénzforgalomra kivetett tranzakciós illeték jelenlegi 0,3 százalékos adókulcsát módosíthatja a kormány, például 0,5 százalékra, de ez önmagában még kevés a hiányzó összeg előteremtésére. Bár a mostani jelentés után nehezen elképzelhető, hogy újabb nyugdíjemelést jelentsenek be, Gabler szerint arra is kicsi az esély, hogy az eddig beígért 5,2 százalékos emelésből visszavegyenek.

Mindezek ellenére olyan erős a szándék, hogy kikerüljünk az EDP alól, hogy a kormány az áprilisi konvergencia jelentésében közzéteheti a várható kiigazítás részleteit, és Brüsszel ezt már kénytelen lesz elfogadni. Vagyis arra számíthatunk, hogy idén kikerülünk az eljárásból - mondja Gabler Gergely.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya2, 2013.02.24 19:03

@oreghalasz: A hozzászólókat "tény számok alapján" minősíti???

:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.02.24 17:31

@rigolya: Nagy tévedés ,én a tény számok alapján teszem,nem érzelem alapján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.02.24 17:29

T : @labandy: Amikor a multévben megkaptam az ATV-ben elhangzottakat megkerestem egy jelenleg is államtitkár ismerősömet és kérdőre vontam,hogy épeszű ember hogy szavazhatta meg a parlamentben ,azt a választ kaptam, "frakció fegyelen van". Később jöttem rá,hogy az mit jelent : egy személy megmondja a frakciónak a döntést és az van: Én már a harmadik diktaturában élek 1.Rákosi féle kemény 2. Kádár féle puha és a jelenlegi Orbán féle 2/3-os. Nem én bizonyítom ,bizonyíték erre az Ángyán féle affér. Ez van ezt kell szeretni ,vajon meddig?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.24 17:28

@oreghalasz: Nem is azzal van a baj, amit ír.
A minősítéseivel! Éppen pillanatnyi érzelmei alapján minősíti ÖN a kommentelőket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.24 17:09

"Én voltam,bevallom!

"A rohadék feleségem mindig szídta a népnemzeti kormány törvénykezését,rendeleteit,mit tehettem volna???
Hát összevarrtam a száját neki,-
Oszt kussoljon már!"
Én voltam,bevallom!"

A rohadék feleségem mindig szídta a népnemzeti kormány törvénykezését,rendeleteit,mit tehettem volna???
Hát összevarrtam a száját neki,-
Oszt kussoljon már!

Síelni mész?Köss UNIQA utasbiztosítást, és nyerj!
Összevarrta a felesége száját egy budapesti férfi
[origo]|2013. 02. 24., 14:04|Utolsó módosítás:2013. 02. 24., 14:11|
Címkék:Budapest, XXII. kerület, kékfény, bántalmazás

Brutálisan bántalmazta és összevarrta a felesége száját egy budapesti férfi. A rendőrséget ő maga hívta ki, és megpróbálta elhitetni velük, hogy nem is ő tette, mert akkor éppen ismeretlenek fogságában volt.

Összevarrta a felesége száját egy 27 éves budapesti férfi - R. Tibor - szombaton, a rendőrség emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt indított eljárást - közölte vasárnap a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a gyanúsított szombat délután XXII. kerületi lakásukban - ismeretlen okból - brutális módon bántalmazta 45 éves feleségét. A bántalmazás során a férfi összevarrta az asszony száját. A sértett a bűncselekmény következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A rendőrséget és a mentőket a férj értesítette. Bejelentésében elmondta, hogy a támadás idején nem tartózkodott a lakásban, mert ismeretlen személyek elrabolták, majd amikor kiszabadult, és hazaért, rátalált sérült feleségére. A férfi kihallgatásakor folyamatosan ellentmondásokba keveredett az általa korábban elmondottakkal, végül vallomást tett a nyomozóknak, akik a bejelentéstől számított öt órán belül közölték vele a gyanúsítás tényét.

A házkutatás során a rendőrök a bűncselekmény elkövetéséhez használt cérnát és tűket is megtalálták. R. Tiborral szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya folytatja le, egyben előterjesztést tesz előzetes letartóztatásának indítványozására - közölte a rendőrség.
Hírek MMS-ben Vodafone-előfizetőknek! A részletekért kattintson ide!
Kommentálja ön is
AZ [origo] LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Címlapsztori»
Forrás: MTI/Beliczay László Extrém lelet ejtette csapdába a cukorbeteget Két különböző laboratóriumban egymástól teljesen eltérő eredményt hozott egy cukorbeteg nő vizsgálata, pedig a lelettől függött, hogy a következő hónapokban fizetnie ...

Nincs idézet Deutsch Tamás szakdolgozatában
Kétméteres havon síelhetünk a Mátrában
Rogán szerint Bajnai 48 százalékos adót akar
A Die Welt is lehetséges pápaként emlegeti Erdő Pétert

Ads by Google
Ingatlant eladni nehezebb
mint valaha. Mit tegyen, hogy mégis sikerüljön?
www.laknikell.hu

Ha nagy autót szeretne:
7-üléses Ford Galaxy Trend EcoBoost motorral 7 390 000 Ft-ért!
Galaxy.Ford.hu

Vinotéka Regius
Víno spod vyhasnutej sopky a pohoda v dizajnovom priestore!
www.vinoteka-regius.sk

10-féle mobil 10 Ft-ért
Meghatározott Telenor számlás csomaggal, 2 év tarifahűséggel!
www.telenor.hu/akcio
24 óra hírei »

16:43A City bedarálta a halovány Chelsea-t
16:43Az utolsó Alkonyat volt a legiszonyúbb 2012-ben
16:30Jégre ment a hokimama

Legolvasottabb cikkek

Összevarrta a felesége száját egy budapesti férfi
Rogán szerint Bajnai 48 százalékos adót akar
Csak nevettek a haldokló komikuson
Valóban élhetett átszúrt fejjel a magyar nemes
Kétszáz hancúrt már összehozott a Kapj meg

hirdetés
Olvasnivaló
Forrás: AFP Kapd be, Katherine Heigl! Tíz kedvenc nem hazudós romantikus filmünk, am
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html