"Készítik az új költségvetést címmel" közölte a Magyar Nemzet keddi számában, hogy információ szerint mégsem adóztatják meg a tranzakciós illetékkel a Magyar Nemzeti Bankot, ugyanis amellett, hogy az a józan ésszel is ellentétes, az IMF, az Európai Bizottság és az Európai központi Bank (ECB) sem támogatná. Az említett szervek jóindulata nélkül pedig esélye sincs a magyar kormánynak, hogy megkapja az óhajtott "védőhálót" az IMF-től, vagyis a készenléti típusú hitelt. A jól értesült, kormányhoz közelálló lap értesülését az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem erősítette meg. A józan ésszel azért is ellenkezett a Fidesz javaslata, mert az MNB-nél emiatt keletkező veszteséget a költségvetésnek 2014-ben amúgy is vissza kellett volna fizetnie. Vagyis ami 2013-ban befolyt volna a jegybankból a büdzsébe, azt nagy valószínűséggel vissza kellett volna fizetni - de az már egy másik kormány, másik költségvetését terhelte volna.

A parlament július 12-én fogadta el a jövő évi költségvetés fő számait, így elvileg sem a hiányszám, sem a bevételek, sem a kiadások nem változhatnának a szeptemberre tervezett végszavazáskor. Ám a betonba öntött javaslatot most a kormánypártok légkalapácsokkal kénytelenek újrafaragni. Már a fő számok megszavazáskor sejteni lehet, hogy értelmetlen volt a nagy igyekezett a 2013-as költségvetéssel, hisz a javaslat makroszámai megalapozatlanok, ráadásul fiktív adóbevételekkel számol a kormány. A kabinet javaslatára ugyanis 109,4 milliárd forintos áfanövekményt szavazott meg a parlament az utolsó pillanatban - e bevétel forrása úgymond a hatékonyabb adóbeszedés lenne, vagyis valójában nincs is fedezet erre az összegre. Szintén az utolsó pillanatban fogadták el azt a javaslatot, hogy a tervezett kamatkiadásokat száz milliárd forinttal csökkentik - mondván az IMF-megállapodás miatt csökkennek ezek. Most kiderül az is, hogy az  eddig ismert mintegy 200 milliárd forintos lyukon felül, újabb száz milliárd forintos bevétel esik ki azzal, hogy az MNB-re mégsem vetik ki a tranzakciós illetéket.

A 2013-as költségvetést a parlament 653,87 milliárd forintos hiánnyal fogadta el - ami a GDP 2,2 százaléka - erre rakódik az immár 300 milliárd forintos költségvetési lyuk - ami alapjaiban kérdőjelezi meg a költségvetés tarthatóságát. A Magyar Nemzet információ szerint a kormány a már részben elfogadott költségvetés módosítására készül - ehhez újra meg kell nyitni a részletes vitát. Elvileg egy új költségvetési javaslat benyújtására is bőven elegendő idő állna rendelkezésre, hisz a normál menetrend szerint a büdzsét szeptember végén kell beterjeszteni a kormány elé - így azt még épp elfogadhatja a parlament decemberben. Idén a kormány - Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára - előre hozta a költségvetés vitáját ezért a fő számok elfogadására július 12-én került sor. A sietséget a kormányfő azóta sem indokolta, a kormány vélhetően így kívánta kész tények elé állítani az IMF és az Európai Bizottság tárgyalódelegációit.