Jöhet még kamatvágás - MNB-alelnök

Nem tartja kizártnak az alapkamat csökkentését a jegybank alelnöke, azonban vélekedése szerint korai arról beszélni, hogy ez tavasszal megtörténik.
MTI, 2016. február 24. szerda, 09:31
Fotó: Napi.hu

A monetáris kondíciók enyhítése érdekében jegybank továbbra is használni kívánja mind a hagyományos, mind a nem hagyományos eszközöket - mondta Nagy Márton egy elemzői háttérbeszélgetésen.

Véleménye szerint kis lépésekben nincs értelme, ha a jegybank elkezdi, akkor megfelelő mennyiségűnek és megfelelő mértékűnek kell lennie.

Március-áprilisban lesznek olyan folyamatok és döntések, amelyeket szeretnének megvárni - fogalmazott Nagy. Ezek között említette az Európai Központi Bank márciusi döntését, a márciusi Inflációs jelentést, és azt, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. is refinanszírozza a lejáró devizaadósságot. Megemlítette a kéthetes jegybanki betétek kivezetését, és a csökkenő devizatartalékot, ami likviditáscsökkenéssel jár.

Az elmúlt időszakban "túl gyorsan túl jó lett" Magyarország megítélése, csökkent a sérülékenység és az országkockázati prémium. Ezt más, régióbeli országok romló megítélése is segítette relatív módon. A hosszú távú hozamgörbe egyre laposabb, nagyon alacsony szinten vannak a 3-5-10-15 éves hozamok. A jegybank elérte célját, bár a hosszú hozamoknak tovább kellene csökkenniük.

Az alelnök nem tartja kizártnak a kamatfolyosó aljának negatívba csúszását sem, hozzátéve, hogy "nem vagyunk túl közel ehhez". Márciusban akár 4 milliárd euróval csökken a jegybank mérlege, ami a likviditás csökkenésen keresztül felfelé nyomja a kamatfolyosót. Emiatt nem biztos, hogy van értelme a kamatfolyosó alját vizsgálni. Figyelembe kell venni, hogy a kamatfolyosón belül merre mennek a kamatok, és utalt arra, hogy a folyosó tetején kifejezettebb a monetáris enyhítés hatása.

A forint árfolyamával kapcsolatban kérdés, hogy mennyire stabilizálódik erősebb szinteken - mondta Nagy. Ha ez megtörténik, az fékezi az inflációt, tehát erőteljesebb monetáris lazításra lehet szükség. Hónapról-hónapra alacsonyabb inflációs számot kapunk, ami növeli az esélyét, hogy lefelé tolódik az inflációs előrejelzés.

Az MNB látja, hogy a piac türelmetlen és szeretné, ha minél előbb elkezdődne az enyhítés, mivel sokat javult az ország megítélése. Idén 2,5 százalék feletti gazdasági növekedéssel érdemes számolni. A külső környezet azonban nagyon volatilis, érzékeny.

Az MNB egyeztet a bankokkal, hogyan lehetne a Bubor-piacot működőképessé tenni. A Bubor azért fontos, mert referenciakamatként ehhez árazzák a hiteleket és a kamatokat Magyarországon. Az egyeztetések a technikai fázisban vannak, valószínűleg május elején indulhat el egy újjászületett Bubor-piac Fontos információ lesz a monetáris kondíciók enyhítése során, hogy merre mozdul el a Bubor-kamat az alapkamathoz képest - tette hozzá az MNB alelnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.25 20:02

@ptiszai:
Mondom hogy kemény a logika... te programozol mi? :D Mit? Mikrosütőt hány percig tekerje a bögre vizet?

"Aki lefaszozott?"
Pontosabban faszkalapoztalak, de csak mert visszafogtam magam. Meg ugye moderálás. Hálás lehetnél érte.

"Te máshol is már nekem jöttél vadbarom bolsi orbánista."
Az ugye nem rémlik, hogy akkor is ugyanezzel a kondás szöveggel nyitottál? De hát ki disznók között nőtt fel, maga is disznóvá válik.

"Milyen alapon te bunkó?"
Nem tűnik fel, hogy minden második mondatod kb ezen a színvonalon mozog? Nos, ezen az alapon.

"Te még ma is hiszel benne te orbánista"
Én csak magamban hiszek, de még magamnak sem tapsolok.

Ezek szerint úgy döntöttél hogy jobb neked ha aláznak. Te tudod, hát sírjál csak tovább faszkalap :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.25 19:33

@rw2: " Ha nem tetszik hogy hívlak, akkor pofa sutba, elnézést kérsz, szépen beszélsz, és akkor én is szépen beszélek veled. "

Mi van? én kérjek te senkiházi tőled elnézést?
Aki lefaszozott?
Te máshol is már nekem jöttél vadbarom bolsi orbánista.
Én engedjek neked, majd kegyes leszel hozzám nem legörényezni?
Milyen alapon te bunkó?
Orbán soha nem volt marxista te hugyagyú, most sem az,csak megváltozott sajnos.Rabló, hatalomra éhes szemétláda Orbán.
2010-től akinek te csáplosz és nem én.
Amikor tapsoltam Orbán ellenzékben volt!
Hittem benne, mint 2010-ben 2/3-d 2.6 millió választó, te is,.
Te még ma is hiszel benne te orbánista.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.25 19:26

@ptiszai:
Te kis mimóza, azt nem te döntöd el, mi mivel egyenlő. Ha nem tetszik hogy hívlak, akkor pofa sutba, elnézést kérsz, szépen beszélsz, és akkor én is szépen beszélek veled. Ha én úgy gondolom tiszteletlenül beszélsz velem vagy mással, akkor tiszteletlenül beszélsz. Nem fogom patikamérlegre tenni mennyire vagy tiszteletlen, csak hogy el ne sírd magad. Addig annak tartalak aminek tűnsz: egy szarcsimbóknak, és akképpen is beszélek veled, csak hogy érts belőle.

Majd visszaveszel, akkor én is és más is vissza fog venni. Tudom kemény logika kell hozzá, de soha sem késő tanulni!

"Marxot soha nem olvastam, az a fideszesek kedvence."
Tudod irkáltál már ezzel kapcsolatban ezt-azt pl.: "Tapsoltam, Orbánt dicsőítettem.", én nem tetézném.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.25 19:20

@MLB2014: Szitkozódok?Én?
Olvasd már el te mit írtál és mire válaszoltam?Enyhén szólva lehülyéztél.
Pistikézel minta kurvád vagy pasid lennék.:)
Te kezdted megint.
Mit nem értesz ?
Válaszolj már?!
Nem vagyunk gazdag ország,nem jött be eddig és nem is fog a gazdaságnak az alacsony kamet,. USA-nak vagy németeknek jött be, jön be.Nagy piacuk van és gazdagok.
Mi egy szegény, összeszerelő, fejlődő ország vagyunk, saját ipar nélküli.Multik kiszolgálója,. Hogy a fenében indulthatne el a magyar KKv-t ha nincs önerejük a hitelhez?Hiába 0% a kamat vagy mínuszos .:)
Te hol a fenében élsz?Álomvilágban? Tankönyvi anyagot írod ide.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.25 19:12

@rw2: Te orbánista!"
Ez neked egyenlő faszolással?
Mindenki tudja te Orbánhoz hű szavazó vagy.:)
Nem értem ez miért veri ki a biztosítékodat?
Légy büszke erre.:)
Görényezéssel sem egyenlő, ezt érted jó ember?
Marxot soha nem olvastam, az a fideszesek kedvence.
pl. Bogár Lacika fideszes közgazdász a foximaxin oktatott, aki a legtöbb fideszes értelmiségi kedvence, ontja az észt Bayerrel az Echon.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html