Jöhetne végre a felminősítés

A magyarországi gazdasági folyamatok előbb-utóbb arra késztetik a nagy hitelminősítőket, hogy felülvizsgálják a saját számaikat - mondta Kocziszky György, az MNB monetáris tanácsának külső tagja a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Költségvetési Tanács (KT) konferenciáján, utalva az ország egy esetleges felminősítésére.
Napi.hu, 2014. július 17. csütörtök, 14:41
Fotó: Napi.hu

A beinduló növekedés, az alacsony infláció, a csökkenő államadósság és a mérséklődő külső sérülékenység, valamint a fegyelmezett fiskális politika, az alacsony finanszírozási költségek és a javuló piaci megítélés, az alacsony cds-felárak mind a felminősítés irányába mutathatnak - sorolta Kocziszky, aki szerint egy ilyen lépés más mozgásteret adna a kormánynak és a költségvetésnek.

Bár Magyarországon jelneleg historikusan - ötven éve nem látott szinten járva - alacsony az infláció, a makrogazdasági mutatók nem jeleznek deflációs veszélyt. Az alacsony inflációhoz a rezsicsökkentés is hozzájárult, és bár záródik, de változatlanul negatív a kibocsátási rés, azaz a potenciális és a tényleges növekedés eltér egymástól - fogal,azott az MT-tag.

A negatív vagy nulla körüli infláció hatással van az állami költségvetésre és a kamatkiadásokra is, e ké tényezőt együtt kell mérlegelni - mondta a közgazdász. Véleménye szerint örömteli az alacsony kamatszint, ám a fő kérdés nem az, hogy meddig folytatódik a kamatvágás, hanem mennyi ideig tartható fenn az alacsony kamatszint.

Úgy látja, hogy alacsony inflációs környezetben, egy többé-kevésbé fegyelmezett fiskális politika mellett lényegesebb egy optimális, hosszabb távon fenntartható kamatszint elérése. A költségvetési folyamatok alakulása segítette a monetáris politikát, és a kamatcsökkentési ciklus alatt jelentősen mérséklődtek az állampapír-piaci hozamok is, aminek köszönhetően csökkennek a költségvetés kamatkiadásai, a rövidtávú adósság átárazódott, és a közép- és hosszú távú adósságnál is elindult ez a folyamat. Az alacsony hozamoknak kedvező visszacsatolása van a költségvetésre a kamatkiadásokon keresztül - tette hozzá Kocziszky. Igaz, az átárazódás lassú: három év alatt az adósságállomány csupán 55 százaléka árazódik át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

anttikufar, 2014.07.17 17:55

..nagyon fáj a Kufárnak a 4 év alatt beszedett 10 mrd dollár különadó....2000 mrd ft ...,nem sok ahhoz képeset ,ami 25 év alatt kiment ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.07.17 16:10

Ha majd elkezd a nemzetközi kamatkörnyezet emelkedni, akkor is 3 év alatt fog átárazódni az adósságállomány 55%-a?

(Valószínűleg igen, mert az a 2011-ben kibocsátott 7% felett kamatozó devizakötvény 30 év futamidejű...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.07.17 16:08

S közben Kecskeméten felfut a közgazdászképzés szinte a semmiből, Miskolcon pedig hanyatlik... Pedig Pelczné és Kocziszky is ott oktat(ott).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html