Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beinduló növekedés, az alacsony infláció, a csökkenő államadósság és a mérséklődő külső sérülékenység, valamint a fegyelmezett fiskális politika, az alacsony finanszírozási költségek és a javuló piaci megítélés, az alacsony cds-felárak mind a felminősítés irányába mutathatnak - sorolta Kocziszky, aki szerint egy ilyen lépés más mozgásteret adna a kormánynak és a költségvetésnek.

Bár Magyarországon jelneleg historikusan - ötven éve nem látott szinten járva - alacsony az infláció, a makrogazdasági mutatók nem jeleznek deflációs veszélyt. Az alacsony inflációhoz a rezsicsökkentés is hozzájárult, és bár záródik, de változatlanul negatív a kibocsátási rés, azaz a potenciális és a tényleges növekedés eltér egymástól - fogal,azott az MT-tag.

A negatív vagy nulla körüli infláció hatással van az állami költségvetésre és a kamatkiadásokra is, e ké tényezőt együtt kell mérlegelni - mondta a közgazdász. Véleménye szerint örömteli az alacsony kamatszint, ám a fő kérdés nem az, hogy meddig folytatódik a kamatvágás, hanem mennyi ideig tartható fenn az alacsony kamatszint.

Úgy látja, hogy alacsony inflációs környezetben, egy többé-kevésbé fegyelmezett fiskális politika mellett lényegesebb egy optimális, hosszabb távon fenntartható kamatszint elérése. A költségvetési folyamatok alakulása segítette a monetáris politikát, és a kamatcsökkentési ciklus alatt jelentősen mérséklődtek az állampapír-piaci hozamok is, aminek köszönhetően csökkennek a költségvetés kamatkiadásai, a rövidtávú adósság átárazódott, és a közép- és hosszú távú adósságnál is elindult ez a folyamat. Az alacsony hozamoknak kedvező visszacsatolása van a költségvetésre a kamatkiadásokon keresztül - tette hozzá Kocziszky. Igaz, az átárazódás lassú: három év alatt az adósságállomány csupán 55 százaléka árazódik át.