Jöhetnek az új alkotmánybírák

Az Országgyűlés hamarosan három új alkotmánybírót választ, a jelölési eljárás már megkezdődött - írta a Magyar Nemzet.
MTI, 2014. szeptember 9. kedd, 07:40
Fotó: Napi.hu

Rubovszky György, az új bírákat jelölő kilenctagú parlamenti eseti bizottság elnöke a lapnak elmondta: levélben fordult a grémium tagjaihoz, és felkérte őket, hogy legkésőbb szeptember 12-éig közöljék, kit találnának alkalmasnak a három posztra.

A jelölőbizottság a javaslatok beérkezése után, jövő hétfőn ülést tart, majd kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hallgassa meg a jelölteket. Rubovszky György szerint a parlament akár már szeptember 24-én megválaszthatja az Alkotmánybíróság új tagjait.

A választás azért vált esedékessé, mert Bragyova András és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén lejár, novemberben pedig távozik Balogh Elemér is.

Szakmai berkekben számos név felvetődött, a lap szerint legtöbben alkalmasnak találnák a tisztségre Varga Zs. Andrást, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánját és Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, de felvetődött Schanda Balázs budapesti és Badó Attila szegedi professzor neve is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.09 10:53

...nehogy valami háttérhatalmi ügynökök legyenek ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html