A jegybankelnök szembeállította a 2010 előtti magyar gazdasági és pénzügyi folyamatokat az azutáni fejleményekkel és kijelentette: "bukott angyalból" fordították meg a magyar gazdaság pályáját - számolt be a portál.

A fő cél 2010-től az volt, hogy a gazdasági egyensúlyt és növekedést egyszerre érjük el, ami hatalmas kihívás volt, és ezek során a gazdaságpolitika az adósság csökkentésére, az adóreformra, a foglalkoztatottság növekedésére, a devizahitelesek megmentésére és a gazdasági növekedésre fókuszált.

Még mindig nagyon magas a magyar államadósság a régióban, még mindig a legrosszabb helyzetben vagyunk a régiós országok közül, de már csökkenő a trend - emelte ki.

A jegybankelnök ábrával bemutatta a fontos külső sérülékenység-csökkentést is, majd hozzátette, hogy ebben döntő szerepet játszott a bankrendszer tőkeáttétel-csökkentése.

Milyen szerepet játszottak a jegybankok?

Matolcsy utalt a Fed és az EKB lazító stratégiájára,amelyre némi késlekedéssel az MNB is elkezdett reagálni (a 2012 augusztusban elindított kamatcsökkentési sorozatra utalt ezzel). Kiemelte a később elindított jegybanki Önfinanszírozási programot, annak két szakaszát is, amely egyszerre célozta a hozamgörbe rövidebb és hosszabb szegmensének leszorítását is - tette hozzá.

Mindez azért volt rendkívül hasznos a magyar gazdaságnak, mert a hosszabb futamidejű kamatok is csökkenni tudtak, ami agy az állam kamatkiadásait is mérsékelni tudta. Matolcsy szerint azért nagy eredmény a hosszabb hozamok mérséklődése, mert azokat nagyon nehéz mérsékelni, ez csak akkor sikerül, ha a bizalom is növekszik az adott ország iránt.

Egy ábrán azt mutatta be, hogy 2025-ig évente a GDP mintegy 1,5 százalékávával tudja a két jegybanki Önfinanszírozási Program leszorítani az állami kamatkiadásokat, ami kumuláltan már hatalmas összeget és a GDP arányában hatalmas arányt tesz ki.

Az Önfinanszírozási Program jelentősen mérsékelte az államadósság devizaarányát, illetve a külföldi befektetők arányát is - tette hozzá.

Mi lesz a magyar bankszektorral?

Hatalmas változást látnak a jegybankban arra, hogy az emberek hogyan állnak a fogyasztás, illetve eladósodás témájához és ezt a változó gondolkodást mindenképpen szeretnék támogatni (az MNB idén decemberben tájékoztató kampányt is indított a fogyasztási hitelek kapcsán a felelősebb döntések elősegítése érdekében). Ezzel együtt válasza végén jegybanki szabályozóként azt is megjelölte célként: meg kell védenünk a magyar bankszektort olyan újabb kalandoktól, mint a devizahitelek.

A 2010-es év óta sikerült kijavítani a múlt hibáit, de nem végeztünk még,mert még reagálunk kell a jövőbeli kihívásokra, amelyek például a külföldi pénz- és tőkepiacok felől érkezhetnek - zárta gondolatait Matolcsy.