Már bőven 110 millió forint felett jár az Együtt adománygyűjtő akciója, de mint Juhász Péter, a párt távozó elnöke a Zoom.hu-nak korábban jelezte: a gyűjtést nem hagyják abba akkor sem, ha összejön az a mintegy 153 millió forint, amit végül így az adományozók fizetnek vissza az államkasszába a párt elnökségi tagjai helyett.

Az öt vezetőnek azért keletkezett fizetési kötelezettsége, mert a törvény szerint annak a pártnak, amelyik a választáson nem ér el 1 százalékos listás eredményt, vissza kell fizetnie a kampánytámogatást - írta a portál.

Az Együtt 45 nyilvántartásba vett egyéni képviselőjelöltje után felvett összesen 46 millió forintból a végül mandátumot nem szerzett 44 jelölt után számított 44 milliót is vissza kell fizetni, de ezt már nem az elnökségi tagoknak, hanem magának a pártnak. Ehhez a 44 milliós fizetési kötelezettséghez jön az a további 19,6 millió forint, amit azért kell a pártnak befizetni büntetésként a költségvetésbe, mert ennyi tiltott párttámogatást tárt fel náluk az Állami Számvevőszék, bár a párt ezt vitatja.

A párt 25 milliós bankhitelt is felvett tavaly szeptemberben a kampányra, de ezt a tartozást már rendezték abból, a februárban a költségvetésből érkezett 33,4 millió forintból, amit az Együtt az idei év első negyedévére időarányosan még megkapott állami párttámogatásként.

A párt sorsáról hamarosan összeülő kongresszusa dönthet.