Jókora hozamesést hozhat a 2003-as esztendő

Idén a várható kamatcsökkentések és a konvergenciafolyamat miatt tovább folytatódik a hozamok mérséklődése, és feltehetően valamelyest egyenesedik is a hozamgörbe - véli az ING Bank elemzése, amely szerint az európai kamatokhoz képest decemberig számottevően csökken a magyar kamatelőny.
Kolozsi Pál, 2003. január 3. péntek, 07:59
Fotó:

A 2003-as esztendő összességében akár száz bázispontot is meghaladó kamatcsökkentést hozhat, ami a rövid lejáratú állampapírok esetében a hozamok hasonló mértékű mérséklődését okozza majd. A hosszabb lejáratokon a konvergenciafolyamat miatt lehet az árfolyamok emelkedésével számolni - áll az ING Bank legfrissebb elemzésében. A szakértők szerint decemberre akár 50--100 bázisponttal is lejjebb kerülhetnek a hozamok.

Idén lassul az inflációcsökkenés üteme, így a hosszabb lejáratoknál feltehetően kiegyenesedik a hozamgörbe, azaz az ötéves állampapírok nem hoznak majd többet, mint a tíz-, illetve tizenöt éves instrumentumok. A két leghosszabb lejáraton ez gyakorlatilag már meg is történt. Az ötéves lejáratnak azért van kiemelkedő jelentősége, mert - amennyiben teljesülnek a gazdaságpolitikusok ígéretei - Magyarország öt év múlva az eurózóna tagja lesz, így főként e papírokat érinti a konvergencia.

Folytatás a NAPI Gazdaság pénteki számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK