Hétfőn újra kezdődtek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, és mindkét fél optimistán nyilatkozott a megegyezést illetően. Elégedetten fogadták a piacok, hogy az amerikai törvényhozók előzetes megállapodást dolgoztak ki a költségvetési kifizetések normalizálásáról, aminek révén elkerülhető lenne a kormányzat megbénulása. Kétséges viszont, hogy Trump elnök mekkora lelkesedéssel fogadja az egyezséget, mert az kiszivárgott hírek szerint nem tartalmazza a mexikói-amerikai határon emelendő fal 5,7 milliárd dolláros költségét - írja az MTI.

A nyitást követő órában a Dow Jones (DJIA) indexe és az S&P 500 0,9, a Nasdaq pedig 1 százalékkal járt a hétfői záróértéke fölött.

Hétfőn vegyesen zárt New York. A DJIA 0,21 százalékkal csökkent, az S&P 0,07 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,80 százalékkal emelkedett.

Az olaj jegyzése felszökött, miután Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre, az OPEC de facto vezetője a Financial Times mai számában megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy a királyság márciustól 500 ezer hordóval napi 9,8 millióra csökkenti termelését, ez több mint fél millió hordóval több mint eredetileg tervezték. Több, a kartellen kívüli exportőr is visszafogta termelését január 1-től, és éreztetik hatásukat a Venezuela és Irán ellen bevezetett amerikai szankciók is.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 89 centtel, 53,30 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 1,17 dollárral 62,68 dollárra ment föl.

A dollár erősödése lelassult. Az euró kora délután 1,1294 dollár körül forgott a reggeli 1,1296 dollárral szemben.

Az aranyár a dollár erősödésének megtorpanásával párhuzamosan emelkedésbe fordult. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1313,81 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint hétfő este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!