Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az előző Orbán-kormány kommunikációjában azzal vádolták a kötelező magánnyugdíjpénztárakat, hogy eltőzsdézik tagjaik vagyonát (és felszámolták ezt a nyugdíjpillért), most azt látjuk, hogy ezek megmaradt tagsága jelentős hozamot tehetett zsebre az elmúlt fél évben megtakarítása után - derül ki a Világgazdaság cikkéből, amely az MNB adataira épül.

A magánkasszákból a felszámolás idején rengeteg ember lépett ki, miközben az ott maradt kevesebb mint 60 ezer ember vagyona fél év alatt négyszázalékos hozamot fialt, ami éves szinten nyolc százalék. A tagok egyébként átlagosan 4,25 millió forint megtakarítással rendelkeznek. Ezek a pénztárak kissé bátrabban fektetik be a vagyonukat, mint az önkéntes nyugdíjpénztárak, ezért termeltek jobb profitot azoknál.

 

Nem mintha az önkéntes nyugdíjkasszáknak szégyenkezniük kellene. Ezek fél év alatt három százalékkal, éves szinten 5-6 százalékkal növelték ügyfeleik megtakarítását. Az önkéntes pénztárak tagsága az első fél évben több mint 2200-zal nőtt, így több mint 1,14 millió ügyfelük van.