A filmtámogatást a hatoslottó játékadójából finanszírozza az állam, így amikor kiderül, hogy mennyi adó folyt be ténylegesen, általában módosul az összeg. "A decemberi döntőbizottsági ülésen újabb két film kapott zöld jelzést, ez további 800 millió forint megítélt támogatást jelent, de a folyósításra idén már nem kerül sor" - magyarázta Havas. Hozzáfűzte: a fennmaradó összeget is támogatásra fordítják, mintegy 2 milliárd forintot visznek át 2015-re.

A várható forgatások között említette Enyedi Ildikó A testről és a lélekről címmel készülő filmjét, Kenyeres Bálint is forgathatja öt ország koprodukciójában Tegnap című első játékfilmjét. Gyártás-előkészítési szakaszba került M. Kiss Csaba Brazilok című rendezői bemutatkozása, Gigor Attila Kút című második játékfilmje és Vranik Roland Állampolgár című filmterve is.

A vezérigazgató szerint a filmalap készen áll nagyobb volumenű filmek támogatására is, bár Pálfi György Toldi-terve nem valósulhatott meg. Hozzátette: jövőre egy nagy költségvetésű film készülhet, Herendi Gábor Kincsem című filmterve minden bizonnyal elindulhat.

Az új év négy premierrel indul: január 15-én mutatják be a Dumapárbajt, 22-én a Parkolót, 29-én a Mancs című filmet, február 19-én pedig a Liza, a rókatündért. Jövőre kerül a nézők elé Till Attila Tiszta szívvel; Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod című filmje; Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmje, Fliegauf Bence Liliomösvénye, Madarász István Hurok című filmje és az Argo 2. Bemutatásra vár Nemes Jeles László Saul fia, Gárdos Péter Hajnali láz, Mátyássy Áron Víkend és Kern András Gondolj rám című filmje is.

"Továbbra is arra buzdítjuk az alkotókat, hogy történetekben gondolkodjanak, és keressenek közönségvonzó témákat. A magyar történelem és irodalom például gazdag izgalmas, lebilincselő történetekben" - mutatott rá Havas.

Sokszínű magyar filmek

A vezérigazgató szerint az idén bemutatott filmek jól tükrözik a magyar film sokszínűségét, művészfilmek mellett több közönségsiker is született. Az előbbire példa Mundruczó Kornél Fehér Isten című mozija, erre már több mint 42 ezren váltottak jegyet, utóbbira a Megdönteni Hajnal Tímeát, amely túllépte a 100 ezres nézőszámot, a Swing pedig 37 ezer néző után még ott van a mozikban.

Az idei bemutatók közül nem hozott magas nézettséget például a Török Ferenc rendezte Senki szigete vagy Hajdu Szabolcs Délibábja - jegyezte meg Havas Ágnes, aki szerint ez azt jelzi: nagyobb erőkkel kell a marketing-kommunikációra koncentrálniuk.

A támogatott filmek bemutatását címenként mintegy 25 millió forint értékű reklámidő is segíti. Ezt a filmalap az NMHH-val való együttműködésben ingyen biztosítja a produkcióknak előzetesek sugárzására. Emellett arra buzdítják a producereket, hogy aktívabban vegyenek részt a marketing-kommunikációban, hiszen például a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan több mint 34 ezres nézőközönségéhez az is hozzájárult, hogy az alkotók eredeti ötletekkel segítették a produkciót. A Swing az első film, amely marketingtámogatásra pályázott sikeresen a filmalaphoz.

Idei újítás volt a tesztvetítések bevezetése: 200 fős, meghatározott szempontok szerint kiválasztott közönség tekinti meg és kérdőíven véleményezi a filmet a bemutató előtt. A filmalap fontosnak tartja, hogy a producerekkel és a forgalmazókkal elemezzék az eredményeket, hogy még lehessen változtatni az utómunka során. A Swing című film egy jelenetét például épp a tesztvetítés hatására forgatta újra Fazekas Csaba rendező.

Változás

A filmalap életében változást jelent, hogy távozik a döntőbizottságból Divinyi Réka és Miskolczi Péter. Divinyi Réka januártól újra az írásra akar koncentrálni, Miskolczi Péter viszont, aki korábban három filmben is producerként dolgozott Pálfi György mellett, a Toldi-döntést követően lépett ki. Havas Ágnes hangsúlyozta, hogy az ismert producer, akinek nevéhez fűződik a teljes átláthatóságot biztosító, naprakész, online gyártási könyvelési rendszer bevezetése, produkciós igazgatói munkáját tovább folytatja a filmalapnál.

A döntőbizottság új tagjait már felkérte a filmalap vezérigazgatója, így január 1-től Goda Krisztina Balázs Béla-díjas filmrendező és a forgalmazási tapasztalatokkal rendelkező, szerzői jogvédelemben is jártas Kálmán András, a Mafilm Audio Kft. ügyvezető igazgatója lesz a bizottság két új tagja.

A vezérigazgató kitért a filmalapba olvadt Mafilm fejlesztéseire is: a Róna utcai telephelyen megújult a III-IV-es stúdió és befejeződött több épület felújítása. Hozzátette: a Mafilm stúdiói az elmúlt évben szinte teljes kapacitással működtek.

Az NMHH-val közösen idén először megrendezett, több mint 300 alkotást bemutató Magyar Filmhétről elmondta, hogy a következőt már az újonnan létrejött Magyar Filmakadémia szervezi, ez a testület dönt arról, hogy mikor rendezik meg a következő filmhetet. A Magyar Filmdíjak első díjátadójára február végén kerül sor.

Nőtt a külföldi bérmunkák súlya

Havas elmondta, hogy nőtt a külföldi bérmunkák súlya, ehhez hozzájárult, hogy az idén 25 százalékra növekedett a filmes adókedvezmény. A külföldi filmek magyarországi produkciós költéseit 2014-ben 100-120 millió dollárra (24,7-29,7 milliárd forintra) becsülte, ugyanakkor a produkciók számos egyéb másodlagos költéssel is segítik a magyar gazdaságot.

A 2015-ös tervekről szólva megjegyezte, hogy egy új filmes képzés elindítását tervezik, de a részletekről még nem döntöttek. Folytatják a mesterkurzusokat olyan vendégekkel, mint a Magyarországon forgató Ridley Scott vagy Ron Howard.