Január eleje és július vége között több mint 47,5 millió szál jogsértő módon behozott vagy Magyarországon törvényellenesen előállított cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - jelentette a Magyar Nemzet. A feketepiacról kivont áru együttes értéke megközelíti a 2,7 milliárd forintot. Tavaly egész évben 41 millió szál, 2017-ben 37 millió szál cigarettát foglaltak le.

A NAV közléséből kiderült, hogy az elmúlt hónapokban több jelentős rajtaütést hajtottak végre. Májusban három ügyben bukkantak nagy mennyiségű cigarettára a hatóság emberei Budapest környékén. Júliusban az ukrán határon szagolt ki a hatóság szolgálatot teljesítő kutyája 11 millió forint értékű csempészcigarettát egy ukrán mikrobusz utánfutójában.

Az elmúlt években a csempészek egyszerre kisebb tételeket kíséreltek meg behozni az országba, így ha lebuktak, nem került a hatóság kezére nagy mennyiségű áru. A veszteségeik nem voltak jelentősek. Az idei esetek azonban mintha arról árulkodnának, hogy a csempészek bátrabbakká váltak volna, többet kockáztatnának. A NAV embereinek munkáját a szolgálati kutyák mellett vonat- és teherautó-röntgen, valamint drónok is segítik.