Jön a Családok Éve és a családkutató intézet

Családkutató intézet alapításáról döntött a kormány, 2018-at pedig a Családok Évévé nyilvánítja "a családbarát közgondolkodás széles körű elterjesztése érdekében". Az erről szóló kormányhatározat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 22. péntek, 22:24
Fotó: Shutterstock

A családkutató intézet felállítására az idei költségvetésből 162,5 millió forintot biztosít a kormány, az emberi erőforrás miniszter és nemzetgazdasági miniszter pedig 2017. november 30-ig kapott határidőt a létesítésre.

A családkutató intézet feladata a családokat érintő kormányzati döntéshozatali folyamatok megalapozottságának növelése, a döntések végrehajtása demográfiai és társadalmi hatásainak jobb megértése, valamint a hazai és a határon túli magyarság demográfiai helyzetének szakmai igényességgel történő felmérése.

Ugyanez a kormányhatározat rendelkezik a bölcsődefejlesztési program hazai forrásból való kiterjesztéséről, valamint a fiatalok életkezdési támogatását szabályozó rendelet módosításáról annak érdekében, hogy a  támogatást az ideiglenesen vagy tartósan külföldön élő, vagy magyarigazolvánnyal rendelkező szülő gyermeke után is igénybe lehessen venni.

A határozat szerint az emberi erőforrásminiszternek olyan jogszabálymódosítást kell előkészítenie, amely biztosítja, hogy a korábbi, vagy fennálló hallgatói jogviszony alapján nyújtott gyermekgondozási támogatás jogosultság esetén egy évvel meghosszabbodjon.

HOZZÁSZÓLÁSOK