Jön a fiatalok kötelező foglalkoztatása - itt az újabb uniós ötlet

Az Európai Bizottság (EB) egy Ifjúsági garancia programra tett javaslatot annak érdekében, hogy az uniós tagállamokban tapasztalt "elfogadhatatlan" méreteket öltő fiatal munkanélküliséget kezelni lehessen.
NAPI, 2012. december 5. szerda, 14:55
Fotó: Napi.hu

Az Európai Tanács és az Európai Parlament felkérésének megfelelően a fiatalok foglalkoztatását célzó bizottsági csomag javaslatot tesz egy olyan ajánlásra, melynek értelmében a tagállamok bevezetnék az Ifjúsági garanciát; ez biztosítaná, hogy iskolarendszerű tanulmányainak befejeztét vagy munkanélkülivé válását követő négy hónapon belül, 25 éves koráig minden fiatal kapjon minőségi állásajánlatot, továbbtanulási lehetőséget, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki programban való részvételi lehetőséget.

A javaslat jogi kötelezettséget nem jelent majd, de a végrehajtást illetően nyomást gyakol majd a tagállamokra, mondta Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztos szóvivője újságírói kérdésre az Európai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján.

A javaslat arra ösztönzi a tagállamokat, hogy szoros partnerségi kapcsolatokat alakítsanak ki az érdekelt felekkel, biztosítsák a munkaügyi szervezetek és már felek korai közbelépését a fiatalok támogatása érdekében, hozzanak munkaerő-piaci integrációt elősegítő intézkedéseket, használják ki sz Európai Szociális Alap (ESZA) és más strukturális alapok által nyújtott lehetőségeket, az Ifjúsági garancia rendszerek működését folyamatosan értékeljék és javítsák, valamint törekedjenek a rendszerek gyors bevezetésére.

Az EB egyrészt uniós finanszírozás révén biztosít támogatást a tagállamoknak, másrészt elősegíti a bevált gyakorlat tagállamok közötti cseréjét, az európai szemeszter keretén belül figyelemmel kíséri az Ifjúsági garanciák megvalósítását, továbbá támogatást nyújt a figyelemfelkeltés terén is.

A tanulás és a munka világa közötti átmenet megkönnyítése érdekében a csomag a szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszerére összpontosító konzultációs folyamatot is indít az európai szociális partnerek körében, melynek célja, hogy a fiatalok biztonságos körülmények között tehessenek szert színvonalas munkatapasztalatra. A javaslat mindemellett európai szövetséget hoz létre a tanulószerződéses gyakorlati képzésért, a sikeres gyakornoki képzések tagállamok közötti terjesztésével és felvázolja a fiatalok mobilitását gátló akadályok leküzdésére.

Brutális költségek

Az Európai Bizottság közleménye szerint jelenleg mintegy 5,5 millióra tehető a fiatal munkanélküli, ami azt jelenti, hogy több mint egyötödük nem talál munkát. Továbbá a 15 és 24 év közötti korosztályból 7,5 millióan nem foglalkoztatottak, valamint oktatásban és képzésben sem részesülnek. A fiatalok munkaerő-piaci integrációjának hiánya olyan gazdasági költséggel jár, mely az Eurofound becslése szerint éves szinten meghaladja a 150 milliárd eurót, azaz az uniós GDP 1,2 százalékát. Néhány tagállamban - köztük Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Lettországban és Lengyelországban - a költségek elérik, vagy akár meg is haladják az ország GDP-jének két százalékát. E gazdasági költségek jelenlegi és jövőbeli kiküszöbölése olyan perspektíva a bizottság szerint, amely messze túlmutat a javasolt Ifjúsági garancia jelentette költségvetési terheken.

A legveszélyeztetettebb generáció

Az európai munkaerőpiacon a fiatal generáció helyzete a legkritikusabb, marginalizálódásának kockázata egyre fokozódik. Ez az EB szerint nemcsak közvetlen következményekkel jár, a közép- és hosszú távú vonatkozásai is jelentősek. Az egyre súlyosabb munkaerő-piaci válság olyan károkat okozhat a fiatal generáció zömének életében, mely jelenleg és a jövőben is kedvezőtlen hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a termelékenységre, csakúgy mint a társadalmi kohézióra.

Az ifjúsági munkanélküliség aránya mára 13 országban meghaladja a 25 százalékot; Görögországban és Spanyolországban pedig az 55 százalékot, míg Olaszország, Portugália, Írország, Bulgária, Ciprus, Lettország, Magyarország, Szlovákia vonatkozásában a számadatok 30 százalék körül mozognak. A 25 év alatti munkanélküliek több mint 30 százaléka több mint egy éve munkanélküli; számuk 2008 és 2011 között 0,9 millióról 1,6 millióra nőtt.

A fiatalokra vonatkozó összesített foglalkozási ráta az utóbbi négy év során mintegy öt százalékpontnyi esést mutat - ez a felnőtt lakosságra vonatkozó hasonló adat háromszorosa. A munkanélküli fiatalok munkavállalási esélyei csekélyek: a 15-24 éves korosztályból 2010-ben munkanélküliek közül mindössze 29,7 százaléknak sikerült 2011-ben elhelyezkednie - ez három év alatt 10 százalékos csökkenést jelent.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.05 17:30

@Blama:Nagyon buta vagy ....vagy jól keresel ezzel ,vagy tényleg nagyon buta vagy ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.12.05 17:17

Andor nincs elveszve, osztja az észt Brüsszelben havi 20000 ájróért. Minden párt azt küldi oda, aki csak útban van otthon. Az angoloknak rengeteg viccük van Brüsszelről. Egyik: egy EB szakértő egyesíti egy olasz szervezőképeségét egy német fantázájával, egy francia precizitásával és egy skót bőkezűségével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.12.05 15:57

@Vote: Oh, drága egy-ügyű barátom!

Az elveszett nemzedék nem ez.

Az a maga üres fejű generációja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.12.05 15:03

Egy elveszett generáció, a bankok mohóságának köszönhetően.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html