Az Európai Tanács és az Európai Parlament felkérésének megfelelően a fiatalok foglalkoztatását célzó bizottsági csomag javaslatot tesz egy olyan ajánlásra, melynek értelmében a tagállamok bevezetnék az Ifjúsági garanciát; ez biztosítaná, hogy iskolarendszerű tanulmányainak befejeztét vagy munkanélkülivé válását követő négy hónapon belül, 25 éves koráig minden fiatal kapjon minőségi állásajánlatot, továbbtanulási lehetőséget, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki programban való részvételi lehetőséget.

A javaslat jogi kötelezettséget nem jelent majd, de a végrehajtást illetően nyomást gyakol majd a tagállamokra, mondta Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztos szóvivője újságírói kérdésre az Európai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján.

A javaslat arra ösztönzi a tagállamokat, hogy szoros partnerségi kapcsolatokat alakítsanak ki az érdekelt felekkel, biztosítsák a munkaügyi szervezetek és már felek korai közbelépését a fiatalok támogatása érdekében, hozzanak munkaerő-piaci integrációt elősegítő intézkedéseket, használják ki sz Európai Szociális Alap (ESZA) és más strukturális alapok által nyújtott lehetőségeket, az Ifjúsági garancia rendszerek működését folyamatosan értékeljék és javítsák, valamint törekedjenek a rendszerek gyors bevezetésére.

Az EB egyrészt uniós finanszírozás révén biztosít támogatást a tagállamoknak, másrészt elősegíti a bevált gyakorlat tagállamok közötti cseréjét, az európai szemeszter keretén belül figyelemmel kíséri az Ifjúsági garanciák megvalósítását, továbbá támogatást nyújt a figyelemfelkeltés terén is.

A tanulás és a munka világa közötti átmenet megkönnyítése érdekében a csomag a szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszerére összpontosító konzultációs folyamatot is indít az európai szociális partnerek körében, melynek célja, hogy a fiatalok biztonságos körülmények között tehessenek szert színvonalas munkatapasztalatra. A javaslat mindemellett európai szövetséget hoz létre a tanulószerződéses gyakorlati képzésért, a sikeres gyakornoki képzések tagállamok közötti terjesztésével és felvázolja a fiatalok mobilitását gátló akadályok leküzdésére.

Brutális költségek

Az Európai Bizottság közleménye szerint jelenleg mintegy 5,5 millióra tehető a fiatal munkanélküli, ami azt jelenti, hogy több mint egyötödük nem talál munkát. Továbbá a 15 és 24 év közötti korosztályból 7,5 millióan nem foglalkoztatottak, valamint oktatásban és képzésben sem részesülnek. A fiatalok munkaerő-piaci integrációjának hiánya olyan gazdasági költséggel jár, mely az Eurofound becslése szerint éves szinten meghaladja a 150 milliárd eurót, azaz az uniós GDP 1,2 százalékát. Néhány tagállamban - köztük Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Lettországban és Lengyelországban - a költségek elérik, vagy akár meg is haladják az ország GDP-jének két százalékát. E gazdasági költségek jelenlegi és jövőbeli kiküszöbölése olyan perspektíva a bizottság szerint, amely messze túlmutat a javasolt Ifjúsági garancia jelentette költségvetési terheken.

A legveszélyeztetettebb generáció

Az európai munkaerőpiacon a fiatal generáció helyzete a legkritikusabb, marginalizálódásának kockázata egyre fokozódik. Ez az EB szerint nemcsak közvetlen következményekkel jár, a közép- és hosszú távú vonatkozásai is jelentősek. Az egyre súlyosabb munkaerő-piaci válság olyan károkat okozhat a fiatal generáció zömének életében, mely jelenleg és a jövőben is kedvezőtlen hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a termelékenységre, csakúgy mint a társadalmi kohézióra.

Az ifjúsági munkanélküliség aránya mára 13 országban meghaladja a 25 százalékot; Görögországban és Spanyolországban pedig az 55 százalékot, míg Olaszország, Portugália, Írország, Bulgária, Ciprus, Lettország, Magyarország, Szlovákia vonatkozásában a számadatok 30 százalék körül mozognak. A 25 év alatti munkanélküliek több mint 30 százaléka több mint egy éve munkanélküli; számuk 2008 és 2011 között 0,9 millióról 1,6 millióra nőtt.

A fiatalokra vonatkozó összesített foglalkozási ráta az utóbbi négy év során mintegy öt százalékpontnyi esést mutat - ez a felnőtt lakosságra vonatkozó hasonló adat háromszorosa. A munkanélküli fiatalok munkavállalási esélyei csekélyek: a 15-24 éves korosztályból 2010-ben munkanélküliek közül mindössze 29,7 százaléknak sikerült 2011-ben elhelyezkednie - ez három év alatt 10 százalékos csökkenést jelent.