Jön a forintválság?

A bizonytalanság okozhatja a legtöbb gondot a hazai devizának.
Papp Zsolt, 2008. március 11. kedd, 08:40
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Míg a hétvégi népszavazás még csak az egészségügyi reform felszínét karcolta, magáról a több-biztosítós modellről szóló esetleges őszi népszavazás - hasonló eredmény esetén - az egészségügyi kormányzat elmúlt két évét negligálhatja. Orbán Viktor szerint a kormánynak vissza kellene vonnia az egészségpénztári törvényt.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a jelenlegi egybiztosítós, szolidaritáselvű kötelező egészségbiztosítási rendszerben nyereségérdekelt magánbefektetők tulajdoni részt ne szerezhessenek?" - ez lehet a következő népszavazási kérdés, amennyiben sikeres lesz az aláírásgyűjtés, amire bő két hete adott felhatalmazást az Országos Választási Bizottság. Az újabb, szavazófülkébe szólító kérdés civil kezdeményezésnek indult, de azt a Fidesz fölkarolta, s - látva a mostani lendületet - nem nehéz elképzelni, hogy a népszavazás kiírásához gyorsan összegyűjthető a szükséges mennyiségű aláírás.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap reggel az ATV-ben úgy nyilatkozott: be kell vonni a szakmát az egészségbiztosítás jövőjéről szóló tárgyalásokba. Szerinte újabb kudarcot élhet meg a kormány egy őszi népszavazás során, hacsak nem vonja vissza önként az egészségpénztárakról szóló törvényt. A politológusok még a mögöttünk hagyott hétvégére koncentrálnak. Véleményük szerint a népszavazási eredmény egyértelműen Gyurcsány Ferenc vereségét jelenti , a kormány várhatóan lassít a reformokon - bár a történtek sem a kormány, sem a miniszterelnök bukását nem jelentik.

Az erő a Fidesz oldalán van - vélekedett Kiszelly Zoltán politológus, ugyanis nem csak Fidesz-szimpatizánsok támogatták az ellenzéki párt kérdéseit. Más elemzők szerint a mostani eredmény előrevetíti a 2009-es uniós választások eredményét is.

Nem muszáj, hogy piaci hatása legyen a hétvégi, illetve egy esetleges őszi népszavazásnak, ám a bizonytalan (gazdaság)politikai légkörben Magyarország szép lassan lerakja egy újabb forintválság alapjait - vélekedett Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. A népszavazások közvetlen költségvetési hatásai elhanyagolhatóak - ám most olyan a nemzetközi pénzpiaci környezet, amelyen csak rontani tud a népszavazási eredmény. Ami gondot jelenthet, az a bizonytalanság a piacon. Hiányzik az iránymutatás a várható gazdaságpolitikát, a személyi kérdéseket illetően; ilyen kiszámíthatatlan környezetben a befektetők nem vállalnak újabb pozíciókat a magyar pénzpiacon. Egy újabb népszavazás ezt a kivárási időszakot tolhatja ki, ez pedig nem segít a magyar gazdaság helyzetén - fogalmazott Barcza György.

HOZZÁSZÓLÁSOK